Image

Klövern-målet avgjort

Juridik Högsta förvaltningsdomstolen (HFD, före detta Regeringsrätten) har beslutat att inte bevilja prövningstillstånd för Klöverns yrkande om ytterligare underskottsavdrag på nära fem miljarder kronor. Frågan går inte att överklaga utan är därmed slutligen avgjord. Klöverns vd Gustaf Hermelin är starkt kritisk mot domen.
Publicerad den 9 September 2011

Utfallet påverkar inte Klöverns resultat- eller balansräkning.
- I och med HFD:s beslut ligger kammarrättens tidigare dom i underskottsavdragsfrågan, som säger att någon försäljning av ett dotterbolag inte ägt rum före stoppdagen för avdrag, fast. Detta trots att civilrättsligt bindande avtal ingicks vid rätt tidpunkt. För en vanlig dödlig är det svårt att finna logiken i det resonemanget, säger Klöverns vd Gustaf Hermelin och menar att det är negativt för Sverige när civilrätt och skatterätt inte hänger ihop.

I det pågående målet om oriktig uppgift och skattetillägg i förvaltningsrätten till följd av Klöverns ursprungliga yrkande om ovan nämnda underskottsavdrag handlar sakfrågan dock inte om avyttring skett eller ej, eller vid vilken tidpunkt, utan om att Skatteverket då var av uppfattningen att avyttring faktiskt skett vid rätt tidpunkt, men till ett bolag under Klöverns ledning.

- Eftersom den nu fastslagna kammarrättsdomen avgjordes på en helt annan grund än avyttring mellan bolag under gemensam ledning saknas stöd för Skatteverkets uppfattning om oriktig uppgift i avdragsyrkandet. Skattetilläggsbeslutet skall därför undanröjas, säger Klöverns ombud Thomas Andersson på Deloitte och Börje Leidhammar på Wistrand advokatbyrå.

- När det gäller skattetilläggsfrågan är jag även fullkomligt trygg med att vi helt öppet lämnat riktiga uppgifter för det fall frågan om avyttring mellan bolag under gemensam ledning och oriktig uppgift prövas av Förvaltningsrätten, säger Gustaf Hermelin.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige