Image
MEPS Klimatkalkylering lanseras i oktober 2023 på svenska marknaden. Under 2024 kommer tjänsten att börja användas av försäkringsbolag i övriga Norden.
MEPS Klimatkalkylering lanseras i oktober 2023 på svenska marknaden. Under 2024 kommer tjänsten att börja användas av försäkringsbolag i övriga Norden. Bild: CAB

Klimatkalkylering för försäkringsskador i fastighet lanseras

Energi/miljö Hur påverkar fastighetsreparationer klimatet? CAB Group lanserar Nordens första systemtjänst för automatisk kalkylering av klimatpåverkan av reparationer i fastigheter. Tjänsten MEPS Klimatkalkylering är en del av MEPS, som är försäkringsbranschens standardsystem för hantering av skadeärenden i fastigheter.
Publicerad den 7 November 2023

CAB Group och branschorganisationen Svensk Försäkring har tillsammans varit initiativtagare till att ta fram MEPS Klimatkalkylering. MEPS Klimatkalkylering är ett verktyg för försäkringsbolag att få insikter i fastighetsreparationers klimatpåverkan och därmed få underlag att göra mer hållbara val.

MEPS Klimatkalkylering bygger på grunddata från IVL Svenska Miljöinstitutet. IVL och CAB har i samråd beslutat hur MEPS ska beräkna klimatdata. En generell beräkning av skadeärendets klimatpåverkan i form av kilogram koldioxidekvivalenter redovisas i systemet.

Svensk Försäkring med sina medlemsföretag har stort fokus på att minska branschens klimatavtryck. Ett sätt är att skapa medvetenhet kring hur olika val vid reparation av skador i fastigheter påverkar klimatet. Därför är intresset för MEPS Klimatkalkylering stort bland svenska försäkringsbolag, och flera av dem kommer nu börja använda verktyget som en del i sitt eget hållbarhetsarbete.

– Med MEPS Klimatkalkylering kan försäkringsbolag få en större förståelse för byggskadeverksamhetens klimatpåverkan, och därmed kunna fatta mer informerade beslut och vidta åtgärder för att minska sitt klimatavtryck, säger Anders Melkersson, Commercial Director Property på CAB Group AB.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige