Delcore Fastigheter kommer att ägas till hälften vardera av ICA Fastigheter och AMF. Syftet med bolaget är att förvärva och äga ICA-butiker och andra kommersiella fastigheter i strategiska lägen där ICA är huvudsaklig hyresgäst.
– ICA Fastigheters uppdrag är att säkra koncernens långsiktiga behov av rätt lokaler på rätt platser. Genom bildandet av Delcore Fastigheter skapar vi förutsättningar för ICA att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital för att minska koncernens nettoskuld. Vi har mycket goda erfarenheter av samarbete i samägda bolag sedan tidigare och ser fram emot ett långt och givande samarbete med AMF, säger Anna Nyberg, vd, ICA Fastigheter.
De 30 butiksfastigheter som förvärvas av det samägda bolaget omfattar drygt 150 000 kvadratmeter. Fastighetsvärdet uppgår till cirka fem miljarder kronor. AMF kommer att tillträda sitt ägande i Delcore Fastigheter den 1 april 2023.
Nettoeffekten av transaktionen på koncernens kassaflöde bedöms uppgå till cirka 3,8 miljarder kronor i andra kvartalet 2023. Koncernens nettoskuld (exklusive ICA Banken och IFRS 16 leasingskulder) bedöms samtidigt minska med 3,8 miljarder kronor. Inklusive IFRS leasingskulder minskar nettoskulden med 1,1 miljarder kronor.
I och med transaktionen uppstår en reavinst på cirka 400 miljoner kronor som kommer att redovisas som jämförelsestörande post i koncernens rörelseresultat för andra kvartalet 2023.
Effekten på koncernens rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster bedöms bli försumbar. Delcore Fastigheter utgör ett joint venture och kommer i ICA Gruppen att redovisas enligt kapitalandelsmetoden från och med den 1 april 2023.
ICA Fastigheter har sedan tidigare det samägda bolaget Ancore Fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta samt Trecore Fastigheter tillsammans med Bonnier Fastigheter.
AMF äger 12,7 procent av aktierna i ICA Gruppen.
Bright Advokat, Mannheimer Swartling och Colliers har varit rådgivare till ICA Fastigheter i transaktionen.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.