– Vi är mycket förvånande. Hittills har förhandlingarna löpt på väl. Vi hade förhoppningen att komma i mål inom de närmsta veckorna, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.
Efter sju möten står parterna fortfarande mycket långt från varandra, både vad gäller nivå och innehåll. Fastighetsägarna kräver 1,9 procent i hyreshöjning nästa år medan Hyresgästföreningen kan gå med på 0,7 procent.
– Vi har 80 000 färdigförhandlade lägenheter på 0,67 procent, nivån är satt och alla vet att det är däromkring som höjningarna kommer att hamna. Ändå sitter de fortfarande efter snart två månader och kräver 1,9 procent, säger Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Fastighetsägarna yrkade ursprungligen att hyrorna skulle höjas med 2,5 procent i snitt under 2017. Yrkandet baserades på Riksbankens prognoser om utvecklingen av den allmänna ekonomin, lönerna och inflationen.
Därefter har Fastighetsägarna successivt sänkt sitt yrkande till 1,9 procent i snitt, vilket är i linje med den förväntning Riksbanken har avseende inflationen nästa år.
– Det är mycket beklagligt att Hyresgästföreningen hoppar av förhandlingarna. Hyresrätten har haft en mycket negativ utveckling under lång tid eftersom hyrorna inte har tillåtits följa utvecklingen i den övriga ekonomin. Vill vi ha hyresrätter i Stockholm även i framtiden så måste vi som bostadsmarknadens parter ta vårt ansvar, säger Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm.
Hyresgästföreningens motbud låg initialt på 0,55 procent med hänvisning till att de kommunala bostadsbolagen i Stockholms stad redan har accepterat den nivån. Budet har därefter höjt till 0,7 procent. För att gå med på ytterligare förändringar krävde Hyresgästföreningen att andra faktorer skulle lyftas in i förhandlingarna.
– De vill att förhandlingarna om den årliga hyresförändringen även ska innefatta annat, som exempelvis upprustningsavtal. Vi tycker att det är mycket viktiga frågor, men de diskuteras redan mellan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna på nationell nivå. Dessutom hör de inte hemma i den årliga förhandlingen, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.
– Vi vill att en hyreshöjning också ska innehålla något som förbättrar för hyresgästerna. Men Fastighetsägarna är helt ointresserade av att höja boendekvaliteten, de vill bara ha mer pengar, säger Simon Safari.
Fastighetsägarna kommer att återkomma i nästa vecka till sina medlemmar med en rekommendation om vad nästa steg blir och processen framåt.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.