Från och med torsdag kommer Eggers att bli en ljuspunkt på Drottningtorget även under dygnets mörka timmar.
- Vår målsättning är att åter göra Eggers Hôtel & Restaurang till det som det var en gång – ett ledande hotell i Göteborg, säger Lars-Olof Oskarsson. All historia och kultur som finns i väggarna ger värden som är oersättliga i dag.
Eggers Hôtel & Restaurang vid Drottningtorget är ett av Sveriges äldsta hotell som fortfarande är i drift och fastighetsägaren Higab vill nu sätta ljus på den ärevördiga fasaden.
- Eggers är en välkänd och vacker byggnad och det känns fint att huset nu kommer att synas ordentligt även på kvällen, säger Higabs vd Göran Sylvesten.
Driften av hotellverksamheten har nyligen tagits över av Lars-Olof Oskarsson och Anna Riis som sedan tidigare driver Arken Hotel & Art Garden Spa och Varbergs Stadshotell & Asia spa. I planerna ingår att under de närmaste åren uppgradera hotellverksamheten utan att den gamla känslan går förlorad.
Parallellt med att fasadbelysningen monterats har Higab även inlett arbetet med att byta samtliga fönster på hotellet. För att bevara fasaden har man låtit specialtillverka kopior på de gamla fönstren på hantverksmässigt vis. Utsidan kommer alltså att vara sig lik, men inne i huset kommer skillnaden att märkas i form av bättre ljud- och värmeisolering.
Historik
Hotel Eggers äldsta delar uppfördes 1859 i samband med att järnvägsstationen vid Drottningtorget invigdes. Då kallades hotellet rätt och slätt ”Järnvägshotellet”. Det var en senare ägare, Emil Eggers, som i samband med en omfattande om- och tillbyggnad av rörelsen gav den sitt eget namn 1894. När hotellet öppnade var det toppmodernt enligt den tidens mått. Här fanns bland annat över 100 rum, elekt- risk belysning och elektrisk hiss, vinterträdgård och telefon i varje rum. I bottenvåningen fanns också en stor restaurang, en ”American Bar” och det berömda Mohriska Caféet.Hotellet har bland annat fått uppleva emigranterna som passerade förbi på väg till amerikabåtarna runt förra sekelskiftet och orostiderna i samband med de båda världskrigen. Göteborgs Stad köpte byggnaden 1944.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.