Image
Hemsö köper mark för etablering av Barkarby sjukhus och nytt äldreboende.
Hemsö köper mark för etablering av Barkarby sjukhus och nytt äldreboende. Bild: Hemsö

Hemsö köper mark för etablering av Barkarby sjukhus och nytt äldreboende

Bygg/Arkitektur Hemsö har tidigare tilldelats en markanvisning för vårdrelaterad verksamhet i anslutning till Barkarbystaden. Hemsö förvärvar nu marken som medger totalt 42 000 kvadratmeter byggrätt från Järfälla kommun. Förvärvet innebär att planeringen för Barkarby sjukhus samt familjecentral, äldreboende och andra bostäder nu kan gå in i ett nytt skede.
Publicerad den 22 September 2021

Järfälla kommun har antagit detaljplanen för det aktuella området. Marken är belägen mitt stadsdelen i omedelbar anslutning till den kommande kollektivtrafiknoden med tunnelbana, pendeltåg samt bussknutpunkt vid Barkarby station. 1,4 miljoner invånare kommer att nå platsen inom 30 minuter. Förvärvet av marken sker i två steg som i det första skedet planeras för ett äldreboende, familjecentral och andra bostäder. Under 2022 förvärvas den andra delen av marken där Barkarby sjukhus planeras.
– Fokus för sjukhuset är samverkan mellan region och kommun för att skapa en nära vård och omsorg. Målet är att möjliggöra en lättillgänglig och personcentrerad vård och omsorg till medborgarna. Även digitaliseringen förändrar var och hur vården bedrivs och detta är givetvis något som påverkar utformningen av byggnaden. Sammantaget tror vi att Barkarby sjukhus kommer att bidra till ett lyft för folkhälsan hos invånarna, säger Anders Lövefors, projektutvecklare på Hemsö.
– Barkarby sjukhus får ett oslagbart läge mitt i den framväxande stadsmiljön i Barkarby och granne med Stockholmsregionens nya knutpunkt där tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg möts. 1,4 miljoner invånare kommer att nå det nya sjukhuset inom 30 minuter och tillgängligheten för patienter, anhöriga och arbetstagare blir fantastisk, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Äldreboendet planeras få ett 60-tal platser, sjukhuset planeras innehålla en närakut med tillgång till såväl röntgen som laboratorietjänster, vårdcentral, specialistmottagningar, geriatrisk slutenvård, öppen- och slutenvårdsrehabilitering.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige