Transformatorstationen i Hedemora kallas Elkyrkan för sin arkitektoniska utformning och togs i bruk för mer än 100 år sedan för att ta emot och distribuera kraft från Älvkarleby kraftstation.
Vattenfall har ägt transformatorstationen sedan den anlades och togs i drift. Transformatorbyggnaden ritades 1916 av den framstående arkitekten Erik Hahr, Kungliga Vattenfallsstyrelsens huvudarkitekt, och är en högrest kyrkliknande byggnad i nationalromantisk stil med ett högt såväl arkitektur- som teknikhistoriskt värde. Anläggningen speglar även elproduktionens stora betydelse för Sveriges industriella utveckling under 1900-talet och byggnadsminnesförklarades 2023, en utmärkelse som skyddar byggnaden för all framtid.
Elkyrkan togs ur drift 2009 och en ny transformatoranläggning har uppförts utanför stadsbebyggelsen i Hedemora. Nu överlåter Vattenfall Eldistribution den unika kulturskatten och de angränsande byggnaderna, en tjänstebostad i klassisk dalastil och en servicebyggnad, till Hedemora kommunfastigheter AB för en symbolisk summa.
– Elkyrkan berättar om en tid som var definierande för Vattenfalls historia, och är på många sätt helt unik. Vi är stolta över att denna speciella och kulturhistoriskt värdefulla anläggning nu får leva vidare och tjäna samhället på nya sätt, säger Emmy Stiernblad, fastighetsförvaltare, Vattenfall Eldistribution.
– Att Hedemora kommunfastigheter får möjligheten att bli ägare till ett kulturminne känns stort. Vi ska ta väl hand om fastigheten och kommer förvalta kulturarvet som det faktiskt är på bästa sätt, säger Lise-Lotte Sörensen, vd för Hedemora kommunfastigheter AB.
Den del som varit bostadshus kommer att bli hyreslägenheter medan Elkyrkan och servicebyggnaden kan komma att användas till verksamhet eller vara tillgänglig för Hedemoraborna i någon form.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Quandify
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.