Vasakronan har sedan tidigare beslutat att Leed-certifiera all nyproduktion. Nu tar man sig an arbetet att certifiera även det befintliga beståndet enligt samma system. Målet för 2013 är att 50 procent av beståndet ska vara miljöcertifierat.
- Att bygga nytt med låg miljöpåverkan är numera en självklarhet. Att kvalitetssäkra och minska miljöpåverkan i det stora antal fastigheter som redan finns ska vara lika självklart. Dels för att våra kunder i högre utsträckning efterfrågar miljöcertifierade fastigheter, dels för att det är där de stora miljövinsterna kan göras, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.
- Att nya hus som byggs har låg energianvändning är bra, men om energianvändningen i samhället ska minskas med 50 procent till 2050 måste vi också fundera på hur vi hanterar de befintliga. De nya husen förändrar bara på marginalen, säger hon.
Leed är ett omfattande system och vid en certifiering bedöms fastigheten på en rad punkter där bland annat energianvändning, avfallshantering, infrastruktur och kommunikation samt den löpande förvaltningen av byggnaden ingår. I Göteborg är Läppstiftet den enda byggnad som hittills klarat de högt ställda krav som en Leed-certifiering av befintlig byggnad innebär.
- I Läppstiftet har vi inte behövt ändra någonting i vårt sätt att förvalta
fastigheten. Det är ett gott betyg åt fastigheten, våra medarbetare och de
arbetssätt vi har. Certifieringen är ett intyg från tredje part där vi och våra kunder får en bekräftelse på att Vasakronan arbetar med miljöfrågan på ett bra sätt och att det genererar verkligt resultat, säger Kristina Pettersson Post.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.