Image
Rebecca L Thorell, kommunikationschef på Vasakronan och Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Hyreskartläggningen: "Vi märker av något ökade vakanser"

Uthyrning Idag fortsätter Fastighetssveriges kartläggning av branschbolagens uthyrnings- och vakansläge och turen har kommit till bjässarna Vasakronan och Wallenstam. Läs hur de bland annat ser på sitt uthyrningsläge, hyresgästernas situation och hyresavtalens framtid.


Illustration av det tilltänkta nya polishuset.

Göteborgs nya polishus på väg mot grönt ljus

Göteborg Igår skulle detaljplanen för bland annat ett nytt polishus mitt emellan nya och gamla Ullevi i Göteborg fått grönt ljus, men försenades av en bordläggning. Hur resultatet hade sett ut i kommunstyrelsen återstår att se, men allt tyder att detaljplanen snart kommer gå igenom. Fastighetssverige har tittat närmare på detaljplanen där både Wallenstam och Vasakronan har ett finger med i spelet.


Staffan Hansén är ny styrelseledamot i Vasakronans styrelse.

Ny styrelseledamot i Vasakronans styrelse

Bolag Vid årsstämma den 28 april valdes Staffan Hansén, vd Tredje AP-fonden, in som ordinarie ledamot i styrelsen för Vasakronan. Staffan ersätter Pablo Bernengo, Chief Investment Officer på Tredje AP-fonden.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Ökade hyresintäkter för Vasakronan

Bolag Vasakronans hyresintäkter ökade med 17 procent men nettouthyrningen blev -46 miljoner för det första kvartalet.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Milljardnota för överdäckningen av Götaleden – så ska staden finansiera projektet

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för den omfattande överdäckningen av Götaleden i centrala Göteborg står nära antagande i stadsbyggnadsnämnden. Projektet kommer att kosta en bra bit över miljarden att förverkliga. Fastighetssverige berättar mer om detaljerna i utvecklingen och stadens finansieringsplan.


Christer Nerlich går i pension och slutar som CFO på Vasakronan.

Vasakronans CFO avgår – så ska han tillbringa pensionen

Karriär Under fredagen gick Vasakronan ut med att deras CFO, Christer Nerlich, går i pension om ett år, detta efter 25 år på posten. Fastighetssverige fick tag i den blivande pensionären för ett samtal om tiden i Vasakronan, hur han ser på den nuvarande ekonomiska krisen och vad som väntar i framtiden.


Christer Nerlich går i pension och slutar som CFO på Vasakronan.

Nerlich går i pension och slutar som CFO på Vasakronan

Bolag Christer Nerlich, CFO Vasakronan, har meddelat Vasakronans vd, Johanna Skogestig, att han har för avsikt att gå i pension den 1 april 2024. I samband med detta inleds processen för att rekrytera en ny CFO. Christer Nerlich kvarstår i sin nuvarande roll fram till dess att en ersättare har rekryterats för att säkra en god överlämning.


Vasakronan planerar ny kontorsbebyggelse på över 30 000 kvadratmeter i Kista. Nu ska exploateringsavtalet godkännas och sedan återstår bara att detaljplanen antas av kommunfullmäktige.

Vasakronan skriver exploateringsavtal för omfattande Kista-kontor

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för över 31 000 kvadratmeter ny kontorsyta väntar nu bara på ett antagande i kommunfullmäktige innan arbetet kan sätta igång.


Nya hyresgäster flyttar in hos Vasakronan.

Urban Outfitters och Normal till Sergelgatan

Uthyrning Uppgraderingen av Vasakronans Sergelgatan i centrala Stockholm börjar gå mot sitt slut och nu är det klart att både Urban Outfitters och Normal etablerar sig på stråket. Urban Outfitters hyr 800 kvadratmeter butiksyta i gatuplan och Normal etablerar sig på 600 kvadratmeter i tunnelbaneplan. Med det är merparten av lokalerna uthyrda.


Virtual reality, VR, är datateknik som simulerar verkliga eller inbillade miljöer och vår närvaro och interaktion i dem. ChatGPT tror att vi kommer använda det vid fastighetsköp.

ChatGPT: "Proptech kommer revolutionera fastighetsbranschen"

Teknik "Den svenska fastighetsbranschen befinner sig för närvarande i en mycket aktiv fas." Så beskriver ChatGPT alltså läget just nu i fastighetsbranschen – sannolikt en bild som inte alla skulle känna igen sig i. Fastighetssverige bestämde sig för att ta reda på vilka andra insikter AI-assistenten har om den svenska fastighetsbranschen och framtiden för AI och proptech i den samma.


Platinan.

Ingram Micro flyttar in i Platinan

Uthyrning Ingram Micro Sverige flyttar till nya kontor i Göteborg. Kontoren omfattar totalt en yta på 410 kvadratmeter. Cushman & Wakefield bistår Ingram Micro med hyresgästrådgivning och projektledning.


Transaktionschefen Rebecka Hermansson framför Diktaren 1 som såldes till SBB för 410 miljoner. Hyresgäst är Internationella Engelska skolan som har ett kontrakt på 15 år.

Vasakronans nya transaktionschef om affärsmöjligheterna

Bolag Rebecka Hermansson gick i förra veckan över till rollen som chef för transaktioner på Vasakronan. Fastighetssverige frågade henne hur hon ser på möjligheterna till transaktioner under året som väntar.


Rebecka Hermansson fick den eftertraktade rollen som transaktionschef.

Hon blir Vasakronans nya transaktionschef

Karriär Vasakronan har rekryterat Rebecka Hermansson som chef för bolagets transaktionsverksamhet.


Henrik Olausson, vd för Palats och en av grundarna.

Palats tar plats bland jättarna

Energi/miljö I en tid när det pratas mycket om återbruk och cirkularitet har ett litet företag från Chalmers utvecklat en plattform för inventering inom området. Fastighetssverige har pratat med en av grundarna, tillika vd, Henrik Olausson.
– Vi har samarbeten med flera stora företag och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen, både som kunder och som partners.


Kristina Alvendal berättar om att Stadsutvecklarna i Värtahamnen behållt visionen som nu går över till fysisk byggnation.

Kristina Alvendal lämnar över Värtahamnen till Mr. Stockholm

Karriär I sju år har Kristina Alvendal jobbat som operativt ansvarig för Stadsutvecklarna i Värtahamnen – men nu ska hon lämna över stafettpinnen. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Kristina Alvendal, meriterad fastighetsprofil och samhällsbyggare, om hur resan har varit, vilket som var hennes stoltaste ögonblick och hur hon fick giganter som Castellum, Bonnier Fastigheter och Vasakronan att samarbeta.


Vasakronan vill bygga till flera våningar på Arkaden i hjärtat av Göteborg och addera upp emot 10 000 kvadratmeter ny handelsyta.

Vasakronans Arkaden-planer stöter på tidig patrull

Bygg/Arkitektur Fastighetsjätten vill bygga på den centrala handelsfastigheten med flera våningar och addera upp emot 10 000 kvadratmeter yta. Trots att planerna ligger flera år framåt i tiden har staden redan nu vissa invändningar mot utbyggnaden. Fastighetssverige berättar mer.


Anna Nilsson och Philip Lagelius.

Vasakronan förstärker affärsutveckling och uthyrning

Bolag Anna Nilsson har rekryterats till rollen som strategiskt säljansvarig och Philip Lagelius till rollen som uthyrningschef Stockholm.


För Starkströmmen 2 och 4 kommer befintlig byggnad på Vasakronans fastighet att rivas och ersättas med ett nytt kontor. Trafikverket ska även uppföra en driftdepå för Norra Länken med kör- och uppställningsytor.

Ska riva för att bygga Hjorthagens nya entré

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Vasakronans kontorssatsning i Norra Djurgårdsstaden väntas antas senare i vår, Fastighetssverige berättar mer om utvecklingen som blir över 33 000 kvadratmeter stor.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Vasakronan skrev ner fastighetsvärdet rejält i Q4

Bolag Vasakronan redovisar ett stabilt resultat och hög nettouthyrning för helåret i sitt bokslut för 2022. Men på grund av det osäkra marknadsläget har fastighetsvärdet minskat under andra halvåret och under Q4 var värdeförändringen på minus sex miljarder kronor. Styrelsen föreslår samtidigt att ingen utdelning lämnas.


Vasakronan hyr ut till Urban Italian Group på Folkungagatan 44.

Urban Italian Group till Vasakronans Nattugglan

Uthyrning Vasakronan har tecknat avtal med Urban Italian Group om 500 kvadratmeter restaurang i projektfastigheten kvarteret Nattugglan 14 på Södermalm i Stockholm. Fastigheten är därmed fullt uthyrd.