Image

Här är förslagen till HSB:s landmärke på Norrtull

Bygg/Arkitektur Som en del av HSB:s tävling om Stockholms framtida landmärke har tre arkitektkonstellationer presenterat förslag till byggnad på tomten där Sankt Eriksgatan möter Norrtull. Se förslagen här.
Publicerad den 24 Oktober 2013

Meningen är att fastigheterna ska skapa en ny mötesplats för det i dagsläget ganska anonyma Norrtull.

- Vi ser en stor potential i Norrtull. Här kommer en helt ny stadsdel att knyta an till innerstaden, och här vill vi placera en byggnad som blir ett landmärke för Stockholm, säger Anders Svensson, vd för HSB Stockholm.

Arkitektsamarbetet Utopia och Rosenbergs arkitekter har ritat ett hus bestående av tre delar, en bottendel i betong med bland annat publika funktioner, en mellandel i stålkonstruktion och en topp i trä. De olika delarna uppfattas ha staplats på varandra visuellt och ger fastigheten ett innovativt uttryck.

Equator Stockholm och Mojangs förslag innefattar lägenheter med egna kök och gett gemensamt kök högst upp på bostädernas tak. Meningen är att skapa rum för samvaro och en hållbar livsstil utifrån ett energiförbrukningsperspektiv. Genom en tävling i dataspelet Minecraft har personer från hela världen kunnat bidra till hur lägenheterna ska utformas.

Den fastighet som Berg/C. F. Moller Architects/DinellJohansson föreslår har dubbelskalsfasad med gröna vinterträdgårdar och innefattar en stor variation av lägenhetstyper för att passa olika bostadsbehov. Genom en ”HSB-Hub”, den gemensamma lobbyn, erbjuds flera servicefunktioner för att skapa ett mervärde och synergieffekter för individen, föreningen, staden och hela Norrtull.

Norrtull är den tredje och sista platsen i HSBs jubileumstävling. De tre arkitektkontor som tävlar om att bygga Sveriges nya landmärke har även lämnat in förslag till Västerbroplan och Tekniska Nämndhuset på Fleminggatan. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan den 23 november.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Milstolpe för Kistas stora omvandling när Klövern tar sig an 900 bostäder

Bostäder Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista så tar Klövern sig an en ofantligt stor omvandling när Ericssons gamla kontor, intill gallerian, ska gå från kontor till bostäder och levande blandstad. Rickard Langerfors, vd för Klövern berättar om det något ovanliga projektet när Fastighetssveriges reporter mötte upp honom på plats i ett soligt Kista.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige