Image

Frimurarna köper för 95 000 per kvadratmeter

Transaktioner Home Properties säljer Strand Hotell på Nybrokajen, Stockholm för 600 miljoner kronor, motsvarande rekordnivån 95 000 kronor per kvadratmeter. Köpare är stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm.
Publicerad den 8 Augusti 2011
Strand Hotell. Strand Hotell.

Fastigheten uppfördes 1912 – då Svenska Frimurarorden byggde den inför olympiaden - och är på drygt 6 300 kvadratmeter fördelat på 152 rum varav 19 är inhyrda i intilliggande fastighet.

Priset per kvadratmeter uppgår till cirka 95 000 kronor per kvadratmeter, vilket enligt säljarens rådgivare Tenzing är rekordnivå för en kommersiell fastighet i Stockholm.

- Det fanns flera intressenter som var villiga att betala en hög nivå men Frimurarordens stiftelser var beslutsamma och snabba. Intresset visar att det finns en stor efterfrågan även på äldre, vackra och välbelägna fastigheter, säger Göran Hagbarth på Tenzing.

Han säger att försäljningsprocessen bara varade i sex veckor. Den korta processen ska ha möjliggjorts av Tenzings samarbete med norska Arctic Securities som har goda kontakter mer Home Properties ägare Petter A Stordalen.

Försäljningen innebär att Home Properties fortsätter sin strategiska renodling av fastighetsportföljen till att bara äga fastigheter som drivs av Nordic Choice Hotels.

- Den här affären gör genom sin renodling av fastighetsbeståndet och starka kassaflöde att Home Properties ytterligare förstärker sin finansiella ställning och resurser till nya förvärv. Den ger oss dessutom en unik möjlighet att i framtiden och med egna resurser finansiera större förvärv av hotellfastigheter. Vidare visar affären på styrkan i samarbetet mellan Home Properties och Nordic Choice Hotels, säger Petter A Stordalen ägare och styrelseordförande i Home Properties.

Frimurarorden och dess stiftelser äger redan de andra tre fastigheterna i kvarteret Måns Bock och genom det aktuella förvärvet äger de nu hela kvarteret. Den äldsta byggnaden är Ordenshuset som uppfördes på 1750-talet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige