Image
Bild: Peab

Första deletappen av Varvsstaden färdig

Bygg Nu har Peab färdigställt första deletappen av Varvsstaden i Malmö.
Publicerad den 2 Oktober 2012
Varvsstaden. Bild: Peab. Bild: Peab
Varvsstaden. Bild: Peab.

När Peab, som ensam aktör, övertog området 2005 var Varvsstaden ännu ett oskrivet blad. På det 190 000 kvadratmeter stora området kommer Peab att bygga 2 000 bostäder, moderna kontor och kommersiella lokaler, sida vid sida, under de kommande 20-30 åren.

- Vi insåg snabbt att förutsättningarna för att skapa något speciellt och annorlunda finns här, säger Karin Månsson, utvecklingsansvarig för Varvsstaden på Peab.

Den första hyresgästen i Varvsstaden, SVT, flyttade in närmast Klaffbron under våren 2010. I våras överlämnades grannfastigheten Media Evolution City (MEC), som dessutom vann årets Stadsbyggnadspris.

Nu har även den Gamla Dockan och första delen av Kajstråket färdigställts. Inom kort sker överlämnandet till kommunen. Här skapas en naturlig mötesplats och en plats för avkoppling, precis utmed vattnet och med utsikt över högskoleområdet och Malmö city.

Den värdebaserade visionsbeskrivningen har Peab tagit fram i samarbete med Malmö Stad. Parterna har ett gemensamt mål: Varvsstaden ska bli en attraktiv stadsdel med en tydlig identitet inom hållbar och nyskapande stadsutveckling.

- Med Varvsstaden blickar vi in i framtiden, där vi ser ett mer internationellt Malmö och en region som är ännu mer inflytelserik än vad den är idag. Förhoppningen är att Varvsstaden ska få människor att växa, säger Karin Månsson.

Just nu pågår arbetet med detaljplanen för området söder om SVT och MEC.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige