Huset klassas som Miljöbyggnad silver.
Obligationer till ett värde av 400 miljoner kronor och med fem års löptid emitterades av Förvaltaren den 2 oktober 2014. SEB var arrangör av transaktionen och har även fungerat som rådgivare kring det gröna ramverket.
– Vi har ett stort ansvar för att renovera, bygga om och bygga nytt på ett hållbart sätt som gynnar såväl miljön som hela stadens utveckling. Senast 2018 räknar vi med att förvaltningen är klimatneutral. Redan idag använder vi bara grön el och miljömärkt fjärrvärme. Dessutom går vi över till biogasbilar, ställer miljökrav i upphandlingar och installerar laddstolpar för elbilar, säger Anette Sand, vd på Fastighets AB Förvaltaren.
Ombyggnationen av Bananhuset med 213 hyresrätter och ett 20-tal kommersiella ytor är en del i Förvaltarens långsiktiga plan att under tio år renovera cirka 6 000 hyresrätter och stora kommersiella ytor i Sveriges snabbast växande stad – utsedd till Årets tillväxtkommun 2014.
Samtidigt planerar bolaget att uppföra 1 000 nya hyresrätter. Sett över tiden fram till 2020 räknar Förvaltaren med att minska energianvändningen i hela fastighetsbeståndet med 30 procent.
- Det finns stort intresse från investerare att köpa gröna obligationer och därmed kunna bidra till en bättre miljö. Vi har under en lång tid arbetat med hållbarhet och därför är det naturligt att nu ge ut en grön obligation. Vårt framtida finansieringsbehov är stort och genom att emittera gröna obligationer skapar vi ytterligare möjligheter att finansiera oss genom kapitalmarknaden, säger John Lindell, CFO på Förvaltaren.
Ramverket för de gröna obligationerna har verifierats av Centre for International Climate and Environmental Research (CICERO), ett oberoende forskningscenter knutet till Universitet i Oslo.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.