Image

Första allmännyttan med grön obligation

Ekonomi/Finansiering Som första bolag inom allmännyttan ger Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg ut en grön företagsobligation. Det är i huvudsak den pågående ombyggnationen av ”Bananhuset” vid Sundbybergs torg som finansieras med den gröna obligationen.
Publicerad den 3 Oktober 2014

Huset klassas som Miljöbyggnad silver.

Obligationer till ett värde av 400 miljoner kronor och med fem års löptid emitterades av Förvaltaren den 2 oktober 2014. SEB var arrangör av transaktionen och har även fungerat som rådgivare kring det gröna ramverket.

– Vi har ett stort ansvar för att renovera, bygga om och bygga nytt på ett hållbart sätt som gynnar såväl miljön som hela stadens utveckling. Senast 2018 räknar vi med att förvaltningen är klimatneutral. Redan idag använder vi bara grön el och miljömärkt fjärrvärme. Dessutom går vi över till biogasbilar, ställer miljökrav i upphandlingar och installerar laddstolpar för elbilar, säger Anette Sand, vd på Fastighets AB Förvaltaren.

Ombyggnationen av Bananhuset med 213 hyresrätter och ett 20-tal kommersiella ytor är en del i Förvaltarens långsiktiga plan att under tio år renovera cirka 6 000 hyresrätter och stora kommersiella ytor i Sveriges snabbast växande stad – utsedd till Årets tillväxtkommun 2014.

Samtidigt planerar bolaget att uppföra 1 000 nya hyresrätter. Sett över tiden fram till 2020 räknar Förvaltaren med att minska energianvändningen i hela fastighetsbeståndet med 30 procent.

- Det finns stort intresse från investerare att köpa gröna obligationer och därmed kunna bidra till en bättre miljö. Vi har under en lång tid arbetat med hållbarhet och därför är det naturligt att nu ge ut en grön obligation. Vårt framtida finansieringsbehov är stort och genom att emittera gröna obligationer skapar vi ytterligare möjligheter att finansiera oss genom kapitalmarknaden, säger John Lindell, CFO på Förvaltaren.

Ramverket för de gröna obligationerna har verifierats av Centre for International Climate and Environmental Research (CICERO), ett oberoende forskningscenter knutet till Universitet i Oslo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Många fastighetsbolag tar för lätt på sälj och uthyrning"

Bolag Under 2022 tog han steget från NCC till en tillvaro som konsult. Nu återvänder Marcus Sandahl till tillvaron som anställd när han blir sälj- och uthyrningschef på Platzer. För Fastighetssverige berättar Marcus Sandahl om nya tjänsten, sin syn på Platzer, Johanna Hult Rentschs betydelse för beslutet att ansluta till bolaget, om lärdomarna från konsultverksamheten och om sista tiden med uppdraget på Hufvudstaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige