Image
Edvin Lindhout, vd för Ebie.
Edvin Lindhout, vd för Ebie. Bild: Ebie

Försäkringsförmedlare inleder samarbete med Castellum

Bolag Försäkringsförmedlaren Ebie, som erbjuder företag försäkring, så kallad hyresgaranti, som ett alternativ till deposition och bankgaranti i kommersiella hyresavtal, inleder nu ett samarbete med Castellum. För några veckor sedan lanserade Ebie sin hyresvärdsplattform, en teknisk lösning som gör det enkelt att teckna och administrera försäkringar i stora volymer.
Publicerad den 31 Maj 2023

Ebie grundades av fyra studenter vid Handelshögskolan och KTH i Stockholm och är ett av bolagen vid Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab, där bolag som Klarna och Budbee tidigare varit medlemmar. Lösningen lanserades under 2022 och innebär att en försäkring (hyresgaranti) tecknas i stället för att hyresgästen lämnar säkerhet i form av till exempel deposition eller bankgaranti. Om hyresgästen inte betalar hyran eller andra förpliktelser i hyresavtalet ersätts hyresvärden genom försäkringen. Hyresgästen slipper binda kapital samtidigt som hyresvärden får ett skydd om hyresgästen inte skulle uppfylla sina förpliktelser.

I Ebies plattform är en stor del av försäkringsprocessen automatiserad, exempelvis insamling av information, prissättning och dokumentation. Pris och avtal kan snabbt tas fram utan att försena hyresvärdens dialog med nya hyresgäster. Plattformen har ett användargränssnitt där hyresvärden enkelt kan ansöka om försäkring för en eller flera hyresgäster. Plattformen automatiserar också Ebies bakomliggande processer så att handläggningen går snabbt.
– Samarbetet med Castellum är ett viktigt steg i att på riktigt utmana gamla metoder som deposition och bankgaranti är och inte minst för att frigöra kapital åt företag i Sverige. Nu när kapitalkostnaden har ökat för många bolag är det viktigare än någonsin att pengarna stannar i verksamheten, så att de kan nyttjas och generera avkastning i stället för att samla damm på ett bankkonto, säger Edvin Lindhout, vd och medgrundare av Ebie.

Deposition och bankgaranti har länge varit bland de vanligaste sätten för en hyresgäst att lämna säkerhet till hyresvärden för sina förpliktelser. Det resulterar i att hyresgästen binder värdefullt kapital, som både hämmar tillväxtmöjligheter och pressar likviditeten. I tider av höga räntor och inflation blir den kapitalbindningen ännu mer ansträngande.

Hyresvärdars behov av skydd har samtidigt ökat. I en lågkonjunktur blir det än viktigare att ta in tillräckliga säkerheter för att skydda sig mot exempelvis ökade konkurser och företagsrekonstruktioner.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige