Image

Fem förslag för fler studentbostäder i Stockholm

Bostäder Stockholms universitet har i dagarna antagit 30 400 personer till olika utbildningar, varav cirka 10 000 är antagna för första gången. Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus presenterar idag fem åtgärder för att både på kort och längre sikt få fram nya studentbostäder i Stockholm.
Publicerad den 13 Augusti 2012

? Bristen på studentbostäder är en konkurrensnackdel för Stockholm som studieort. Samtidigt som staden redan i dagsläget arbetar aktivt med att planera för nya studentbostäder krävs ytterligare åtgärder och nytänkande. Vi presenterar i dag fem förslag för fler studentbostäder i Stockholm. Vi vill bygga en studentskrapa i Kista, bygga fler våningar med bostäder på befintliga studentfastigheter, bygga tillfälliga paviljonger för studentbostäder, avskaffa fastighetsavgiften för studentbostäder och uppmuntra boendesparande, säger Ewa Samuelsson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus, och Erik Slottner (KD), ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

De fem åtgärder Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus föreslår för att få fram fler studentbostäder är följande:

1. Bygg en studentskrapa i Kista
I Kista har både KTH och SU filialer och flera tusen studenter pluggar där. Med närhet till näringsliv, shopping, grönområden och Stockholms central har Kista utmärkta förutsättningar att bli ett nav för studenter. Kristdemokraterna anser därför att förutsättningarna att uppföra en högre studentskrapa i Kista ska undersökas.
2. Bygg våningar på befintliga studentbostäder
Studenter vill ofta bo där andra studenter bor. Därför är det bra att få in så många lägenheter som möjligt när ett område planeras. Ett sätt att öka antalet bostäder för studenter är att bygga på ett antal våningar på redan befintliga studentfastigheter.
3. Ge tillfälliga bygglov
Det finns flera ännu icke exploaterade områden i Stockholm men som har utpekats som områden för framtida byggnation. Exempel på sådana platser är Norra Djurgårdsstaden vid Värtahamnen och Frihamnen, Årstafältet samt området kring Skärholmen och Kungens kurva. På dessa platser kan tillfälliga paviljonger för studentbostäder föras upp i väntan på att områdena ska exploateras.
4. Avskaffa fastighetsavgiften för studentbostäder
Detta skulle ge en lägre hyra på omkring 1 200 – 1 300 kronor per år.
5. Uppmuntra boendesparande
Inför skattefritt bosparande för ungdomar.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige