Umeå har varit 2000-talets dominant inom svensk damfotboll, med sju seriesegrar på nio år. Klubben har dock hamnat i ekonomiska trångmål och Balticgruppen väljer nu att gå in med en större ekonomisk stöttning.
- Beslutet att gå in och rädda UIK ur den ekonomiska krisen var inte en självklarhet för oss, säger Balticgruppens vd Jonas Olsson till UIK:s hemsida.
- En avgörande förutsättning för att vi överhuvudtaget skulle gå in i en diskussion med UIK var att man från klubbens sida kunde leverera en trovärdig verksamhetsplan som låg förankrad både på ledningsnivå så väl som i spelarleden. Viljan fanns där, men i den också ärligheten. Den bistra sanningen sa att det krävdes någonting mer än bara spelarlöner för att få verksamheten att leverera. Idén var nog UIK:s från början, en idé som kändes bättre desto längre tanken fick gro. Så här sitter vi nu, två lag med en gemensam medspelare på planen. Vi är övertygande om att vi har hittat en samarbetsform som kommer att gynna båda parterna i längden och med detta utmanar vi också Umeås näringsliv att hitta liknande kreativa samarbetsformer tillsammans med det övriga breda idrottsliga utbud Umeå erbjuder.
UIK anställer den förre elitspelaren Andreas Hermansson – SM-guld med Hammarby 2001 – som sportchef, och han kommer parallellt att arbeta med Balticgruppens verksamhet.
Juridik I september förra året fick Serneke uppdraget att bygga två nya simhallar åt Göteborgs stad. Nu riskerar projekten att försenas. Och det är inte det enda projektet där framtiden är oviss. Fler beställare som drabbats av konsekvenserna efter konkursen försöker nu få kontroll över situationen.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.