Image
Illustrationen visar en möjlig utformning av den nya byggnaden, vy från älven.

Tio års väntan på detaljplan – får börja bygga först 2030

Bygg/Arkitektur 15 år från första ansökan till en preliminär byggstart. Det är vad Balticgruppen har fått uppleva i arbetet med Umeås kommande höghus Brage 8.


Storgatan i Umeå.

Diös får Metria som ny hyresgäst i centrala Umeå

Uthyrning Fastighetsägaren Diös och teknikbolaget Metria har tecknat ett hyresavtal om 540 kvadratmeter kontorsyta i MVG-gallerian i centrala Umeå. Inflyttning i kontoret, som blir beläget på Storgatan, beräknas ske 1 april 2024.


Thoren Arena i Noliaområdet i Umeå.

Kommunen vill köpa kritiserad arena – men inte SBB:s sjukhusområde: "Hypotetisk diskussion"

Transaktioner I förra vecka stod det klart att Umeå kommun har för avsikt att köpa tillbaka den nybyggda och kritiserade arenan från Thorengruppen. 260 miljoner spås det kosta kommunen och argumentet är att det i det oroliga omvärldsläget är bättre att äga fastigheten själva. Men att köpa fastigheter som är viktiga för kommunen verkar inte vara en självklarhet, med tanke på att det trots tidigare uttalanden inte skett någon affär med krisande SBB. Diskussionerna om en transaktion med SBB visar sig vara "hypotetiska".


Ett av Peabs andra, redan byggda, hus på Mariehöjd.

Peab bygger vidare på Mariehöjd i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab startar nu den åttonde etappen av flerbostadshus på Mariehöjd i Umeå. Fastigheten kommer att rymma 79 nya bostadsrätter med två gemensamma utrymmen. Beställare är Mariehöjd Produktion och kontraktssumman uppgår till 133 miljoner kronor.


Johanna Olsson och Tullmagasinet i Umeå.

120 år gammalt magasin i Umeå blir coworkingyta

Uthyrning Tullmagasinet i Umeå, i folkmun kallat "Tullkammaren", ägs av fastighetsbolaget Campus X och kommer att anpassas för "coworking". Det är norrländska House Be som ska flytta in och sikta på att bli ett nav för Umeås näringsliv.


Diös får nya hyresgäster i Umeå och Gävle. Till vänster den aktuella fastigheten i Gävle och till höger fastigheten i Umeå.

Diös får nya hyresgäster i Umeå och Gävle

Uthyrning Diös har tecknat nya hyresavtal för sina centrala fastigheter i Umeå respektive Gävle.


Polarrenen, med Lars Wikman som vd, köper Entré Syd i Umeå av Dan Nilsson och Tord Lindström.

Polarrenen köper Entré Syd i Umeå

Transaktioner Måndagen den 2 oktober signerade Polarrenens vd Lars Wikman förvärvet av fastighetsbolaget Entré Syd i Västerbotten från Umeåborna Dan Nilsson och Tord Lindström.


På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


De nuvarande entréerna till Kiruna och Umeå Airport.

PE Teknik & Arkitektur bygger ut Umeås och Kirunas flygplatser

Bygg/Arkitektur Swedavia planerar att bygga ut flygplatserna i Umeå och Kiruna för att möta växande behov i respektive region. I båda fallen har PEs arkitekter fått i uppdrag att ta fram förstudie och lösningsalternativ. PE har tidigare utvecklat bland annat Arlanda Airport.


Jan Björk, vd för Trophi.

Trophi hyr ut 3 600 kvadratmeter i Umeå

Uthyrning Trophi stärker Ersboda handelsplats i Umeå ytterligare genom att välkomna Ica Kvantum och Apotek Hjärtat som nya hyresgäster.


Ersboda handelsplats.

Regio hyr ut till Byggmax i Umeå

Uthyrning Fastighets AB Regio har tecknat ett 7-årigt hyresavtal med Byggmax avseende en butikslokal inom Ersboda handelsområde i Umeå. Lokalen omfattar 1 133 kvadratmeter för konceptet Byggmax Studio.


Umeå brukar ibland kallas för Norrlands huvudstad.

Norrlandskartläggning: Största fastighetsägarna i Umeå

Lista Norrland står i fokus när Fastighetssverige letat fram de största fastighetsägarna i landets nordliga kommuner. Med Skellefteå, Luleå, Sundsvall och Gävle i bagaget så har vi kommit fram till Norrlands största stad: Umeå med sina 132 235 invånare.


Skiss av kontor och tentamensalar vid Umeå universitet.

Peab bygger universitetslokaler i Umeå

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga kontor och tentamensalar vid Umeå universitet. Beställare är Akademiska Hus och kontraktssumman uppgår till 280 miljoner svenska kronor.


Lasarettsbacken i Umeå

Gazettes stora satsning i Umeå

Bostäder Umeå universitetsstad är arbetsplats för drygt 12 000 personer, vilket gör den till Norrlands största arbetsplatsområde. Nu pågår arbetet med att koppla samman området med Umeå centrum genom att förtäta områdena Östra Station och Hamrinsberget.


Statens servicecenter tar plats MVG-Gallerian i Umeå

Diös tecknar hyresavtal med Statens servicecenter i Umeå

Uthyrning Under våren 2023 tar Statens servicecenter plats i fastighetsägaren Diös lokaler i MVG Gallerian i centrala Umeå. Servicecentrets yta omfattar 726 kvadratmeter, och utvecklas till en modern arbets- och mötesplats för myndighetens medarbetare och besökare. Utvecklingen av lokalerna inleds omgående.


Sensor Försäkring flyttar in hos Diös i Thulehuset i Umeå.

Sensor Försäkring väljer Thulehuset hos Diös i Umeå

Uthyrning Snabbväxande Sensor Försäkring har på kort tid tredubblat antalet anställda och väljer nu att fortsätta sin tillväxtresa i moderna kontorslokaler i Thulehuset i Umeå. När fastighetsägaren Diös inledde utvecklingen av det nya kontoret – som blir beläget på ett eget våningsplan – stod varumärket, en stark företagskultur och ytor för såväl fokuserat arbete som gemenskap i fokus. Inflyttning beräknas ske i början på september.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB säljer för halv miljard i tre städer

Transaktioner SBB säljer fastigheten Höder 7 i Umeå för 300 miljoner kronor och säljer även fastigheter i Borås och Kalmar till sammanlagt överenskommet fastighetsvärde om 233 miljoner kronor.


Kvarteret Vale.

Diös tecknar hyresavtal med Försäkringskassan

Uthyrning Diös tecknar grönt hyresavtal med Försäkringskassan i nya kvarteret Vale i centrala Umeå. Byggstarten planeras till sensommaren 2022, och kvarteret beräknas stå färdigt under första kvartalet 2025.


Catena har ingått bindande avtal för förvärvet av Halmslättens två fastigheter.

Catena ingår bindande avtal för Halmslätten-förvärvet

Transaktioner Catena har tecknat avtal med Halmslätten Fastighets AB gällande förvärvet av två logistikfastigheter i Umeå och Halmstad. Förvärvet sker som en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 1 520 miljoner kronor före avdrag för latent skatt.


Skanska investerar 320 miljoner kronor i bostadsprojektet i Umeå.

Skanska investerar 320 miljoner kronor i bostadsprojektet i Umeå

Bygg/Arkitektur Skanska investerar cirka 320 miljoner kronor i bostadsprojektet Verkstan i Umeå. Detta avser den andra etappen och omfattar 99 Svanenmärkta lägenheter, av totalt 160 i det färdigställda kvarteret.