Image
Illustrationen visar en möjlig utformning av den nya byggnaden, vy från älven.

Tio års väntan på detaljplan – får börja bygga först 2030

Bygg/Arkitektur 15 år från första ansökan till en preliminär byggstart. Det är vad Balticgruppen har fått uppleva i arbetet med Umeås kommande höghus Brage 8.


Balticgruppens nya kontorshus.

Balticgruppens kontorshus på Östra Station fullt uthyrt

Uthyrning Östra Station är samhällsutvecklaren Balticgruppens pågående projekt, där det också planeras det för fler byggnader. Området kommer inrymma en mix av bostäder, kontor, service, gym, restauranger, livsmedelsbutik, caféer och kommunikationer. Med ungefär ett år kvar till inflyttning är kontorshuset nu fullt uthyrt.


Lasarettsbacken i Umeå

Gazettes stora satsning i Umeå

Bostäder Umeå universitetsstad är arbetsplats för drygt 12 000 personer, vilket gör den till Norrlands största arbetsplatsområde. Nu pågår arbetet med att koppla samman området med Umeå centrum genom att förtäta områdena Östra Station och Hamrinsberget.


Nu startar byggnationerna för två av de totalt fyra byggnaderna på Östra Station i Umeå.

Byggstartar första etappen av Östra Station i Umeå

Bygg/Arkitektur Det står nu klart att Balticgruppen, i samverkan med NCC, inleder den första etappen av Umeås nya och hållbara stadsdel Östra Station. Den första etappen består av två byggnader, ett hus med kontor, gym och restauranger samt ett hus med 78 bostadsrätter och en Coop-butik i bottenplan. Balticgruppens investering uppgår till cirka 700 miljoner kronor. Byggnaderna beräknas stå klara 2024.


Ilija Batljan.

SBB köper av Balticgruppen och Gazette i Umeå

Transaktioner SBB förvärvar ett bestånd om 40 000 kvadratmeter samt byggrätter om cirka 20 000 kvadratmeter BTA i Umedalen, Umeå från Balticgruppen och Gazette. Beståndet består till största del av utbildnings- och vårdlokaler.


Coop Nord etablerar sig på Östra Station i Umeå.

Coop Nord etablerar sig på Östra Station i Umeå

Uthyrning Coop Nord kommer att etablera en ny dagligvarubutik i den framväxande stadsdelen Östra Station i Umeå.


Balticgruppen och Gazette satsar på eget coworking-koncept.

Balticgruppen och Gazette satsar på eget coworking-koncept

Bolag Fastighetsbolagen Balticgruppen och Gazette driver sitt coworking-erbjudande vidare i egen regi. Under oktober innebär det en övergång där företagshubben i Utopia i Umeå byter koncept och namn från Great Space till Great Hub och får en ny visuell identitet. Den 4 oktober invigs även en till hub, Great Hub Campus i Umeå universitetsstad.


Ny coworkingsatsning i norr

Bolag För att täcka behovet och marknaden av startuphubbar och gemensamma arbetsytor slår House Be i Åre, Great Space i Sundsvall samt HINK i Härnösand sig samman och bildar bolaget NWX (Northworx).


Metria flyttar sitt kontor till Utopia

Uthyrning Under hösten flyttar Metria in hos Balticgruppen i kvarteret Forsete (Utopia), detta som en del i Metrias strategi att växa.


"Man ska flytta hit utan koppling till staden"

Karriär För Fastighetssverige berättar Balticgruppens nye vd hur man ska ta Umeå in i framtiden och nå målet med 200 000 invånare 2050 genom hållbar tillväxt och vad det betyder att fler fastighetsbolag nu väljer att investera i orten. "Stadens vision är vår vision", menar David Carlsson.


Balticgruppen byter vd

Karriär David Carlsson, tidigare vice vd går in som ny vd för Balticgruppen från 1 oktober.
Ägaren Jonas Olsson som varit vd sedan 2010 går 1 oktober in i rollen som arbetande styrelseordförande för Balticgruppen.


Diös köper fastighet i centrala Umeå

Transaktioner Diös förvärvar en kommersiell fastighet på Vasagatan 12, i centrala Umeå och utökar därmed sitt befintliga bestånd i kvarteret Vale. Säljare är Balticgruppen.


Balticgruppen och Great Space skapar plats för Umeåföretag

Bygg/Arkitektur I början av 2019 slås portarna upp till en helt ny företagshubb i Umeå universitetsstad. Balticgruppen och VK Media genom fastighetsbolaget Gazette står bakom initiativet i samarbete med Great Space.


Scherdins Fastigheter utökar samarbetet med Balticgruppen

Transaktioner Scherdins Fastigheter och Balticgruppen utökar sitt samarbete genom att Scherdins köper 50 procent av den 16 540 kvadratmeter stora fastigheten Etern 3 på Marielund i Umeå av Balticgruppen.


Balticgruppen får markanvisning i Hemavan

Transaktioner Balticgruppen har tillsammans med Fredrik Sällström, delägare och vd för Cityfastigheter Umeå, fått en markanvisning på ett markområde om cirka 14 000 kvadratmeter i Hemavan.


Modebutiken Hanzens till Utopia

Uthyrning Familjeägda Hanzens öppnar på två plan i Utopia i Umeå under våren 2018.


Ny träningsanläggning i Umeå

Uthyrning För två år sedan öppnade USM i gallerian Utopia i Umeå. Nu öppnar nästa träningsanläggning på Marielund inom fastigheten Etern 3.


Fortsatt utveckling på Marielund

Uthyrning Umeå kommun utökar sin verksamhet i Marielundshallen och i oktober öppnar nya lokaler om cirka 1 700 kvadratmeter.


Balticgruppen inleder upprustningen av varmbadhuset i Umeå

Bygg/Arkitektur Under januari inleder Balticgruppen arbetet med att restaurera Umeås gamla varmbadhus nere vid Strandgatan. Varmbadhuset har genomgått många förändringar under 1900-talets olika decennier. Restaureringen innebär att huset kommer att återfå det utseende det hade 1894.


Balticgruppen köper in sig i centralt Umeåbestånd

Transaktioner Balticgruppen köper in sig i Scherdins fastigheters centrala bestånd i Umeå, omfattande 18 300 kvadratmeter.