Image

Fastighetsägarna: Ingen logik alls på den svenska hyresmarknaden

Sverige Fastighetsägarna menar i en ny rapport att det inte finns någon logik alls på den svenska hyresmarknaden – som exempel nämns att det är dyrare att hyra en lägenhet i skånska Hörby än i expansiva Tyresö. Och det kostar nästan lika mycket att hyra en lägenhet i uppländska Håbo som i Stockholm.
Publicerad den 25 Juni 2015
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo.

Fastighetsägarna har utifrån offentlig statistik från Hyresgästföreningen granskat och tagit fram en lista på de högsta och lägsta hyresnivåerna i de kommunägda bostadsbolagen i hela Sverige sedan år 2012.

– Vår undersökning visar att det inte finns några samband alls mellan hyresutveckling och exempelvis inflyttning eller inkomstökning i våra svenska kommuner. Hyresutvecklingen ter sig i princip helt slumpmässig, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna.

Den snabbaste hyresutvecklingen de senaste åren har lilla Ydre i Östergötland haft, tätt följt av Tomelilla och Munkfors. Långsammast har det varit i Ljusdal, Olofström och Gullspång. De högsta snitthyrorna finns visserligen Stockholmsområdet där hyrorna är 66 procent högre än i Åsele som ligger lägst. Det är framförallt de kommunägda bolagens nybyggnation i Stockholm som förklarar den högre snitthyran. Om man istället jämför priserna på villa- och bostadsrättsmarknaden är prisskillnaden nästan 2 000 procent.

En förklaring till den snurriga hyresmarknaden är att den är hårt reglerad sedan 40-talet. Enligt hyreslagstiftningen är det upp till parterna, det vill säga hyresgästerna via Hyresgästföreningen och de privata och kommunägda bostadsföretagen, att bestämma hyran i en förhandling. Det görs utifrån lägenhetens bruksvärde som främst bestäms av lägenhetens storlek, hur modern den är och var den ligger. Kostnader för produktion, drift och underhåll är inte bruksvärdesfaktorer, men har genom åren ändå fått stor inverkan på hyressättningen. Det förklarar till stor del varför kommunägda bolag på orter med låg eller negativ tillväxt ändå kan ha en snabb hyresutveckling.

– Det svenska hyressättningssystemet måste reformeras så att det bättre speglar hur människor värderar bostädernas läge, standard och förvaltningskvalitet. Systemet har varit till skada för hyresrätten och bidragit till den stora bristen på hyresrätter vi har idag. Reformer ska självklart ske ansvarsfullt och under lång tid, och vi deltar gärna i en konstruktiv dialog för att finna lösningar som får en bred uppslutning, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Undersökningen i sin helhet presenteras i Almedalen på onsdag.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige