Image

Elnätskunder kan tvingas betala miljarder i efterhand

Juridik Svenska elnätskunder kan komma att tvingas betala miljarder till elbolagen i efterhand. Det är effekten av att Högsta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd i domstolsprocessen kring elnätsavgifter.
Publicerad den 25 Mars 2015

Tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen hade överklagat domen i lägre instans. Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd kommer tidigare domar att fastställas.

Elnätsföretagen får rätt att ta ut uppemot 46 miljarder mer från kunderna för perioden 2012-2015 än vad myndigheten ansåg vara rimligt.

– Besluten ger faktiskt företagen möjlighet att ta ut 13 miljarder mer än de själva ansökt om. Det visar att prisregleringen är helt satt ur spel och att vi i praktiken har fri prissättning på en reglerad marknad säger Per Forsling, energiexpert hos Fastighetsägarna Sverige.

Elnätsverksamhet är ett lagstadgat monopol, kunden kan inte välja leverantör och priset är reglerat. I långdragna rättsprocesser har elnätsföretag överklagat tillsynsmyndighetens beslut om den totala intäkt som företagen tillåts ha under perioden 2012-2015.

För perioderna framåt finns nya möjligheter för ökat kundskydd, en ny lagstiftning klubbades av den förra regeringen. Men detaljerna i den nya lagstiftningen är inte fullt ut bestämda. Det finns en risk att utvecklingen mot ännu högre elpriser fortsätter.

– Kunderna är helt beroende av en kraftig övervakning av elnätföretagen. Tyvärr har myndigheten inte lyckats skydda kunderna säger Per Forsling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige