Image
Bild: Istock/SBB

ECB riskerar miljardförlust i SBB-obligationer

Ekonomi/Finansiering SBB:s problem kan innebära miljardförluster för den europeiska centralbanken, ECB, som sitter på SBB-obligationer. Totalt har ECB en exponering på 26 miljarder euro mot Europas fastighetssektor genom sina obligationsköp. Det rapporterar Reuters på torsdagen.
Publicerad den 30 November 2023

Enligt Reuters genomgång av ECB:s register äger centralbanken två euro-denominerade obligationer utgivna av SBB.

Enligt två källor till nyhetsbyrån uppgår ECB:s SBB-obligationsinnehav till "några hundra miljoner euro".

Reuters pekar vidare på att SBB-obligationer i dag handlas till ungefär hälften av dess nominella värde, en prissättning som understryker risken investerare ser i papperna i dag.

När SBB nyligen köpte tillbaka obligationer till en mindre rabatt, något som fastighetsbolaget offentliggjorde den 24 november, var ECB bland säljarna, uppgav en källa för Reuters.

En talesperson för ECB har avböjt att kommentera SBB eller eventuella förluster som uppstått, skriver Reuters vidare.

Personen hänvisade i stället till centralbankens hemsida där ECB karakteriserar sina förluster som "bieffekter" där budskapet i stället är att ECB:s stora vinster de senaste åren mer än kompenserar för eventuella förluster.

Reuters betonar även att SBB representerar en mindre exponering för ECB.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige