Image

De vinner tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall

Bygg/Arkitektur Nu har arkitekttävlingen kring tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall avgjorts.
Publicerad den 28 Februari 2014
Wingårdhs vinnande förslag om nya Liljevalchs konsthall. Bild: Wingårdhs
Wingårdhs vinnande förslag om nya Liljevalchs konsthall.

Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall.

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Tillbyggnaden gör att Liljevalchs konsthall kan ha fler utställningar och utöka öppettiderna. Stockholmarna kommer helt enkelt att få möta mer konst i sin alldeles egna konsthall, säger Madeleine Sjöstedt.

Syftet med tävlingen har varit att ta fram ett förslag till utformning av en tillbyggnad på konsthallen med stark egen identitet och respektfullt förhållningssätt till den befintliga byggnaden. Tillbyggnaden ska höja standarden och utöka utställningsmöjligheterna totalt sett i konsthallen. Syftet är också att finna ett förhållningssätt till kringliggande miljöer på Södra Djurgården som har starka rekreationsvärden och ett stort antal besökare. Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar våren 2017.

Juryns motivering:
”Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition."

Två hedersomnämnanden gavs till Gipp/Nordfjell/Nordgren för bidraget Avtryck samt till Snøhetta/Sannes/Nilsson för bidraget Grace.

Juryn har bestått av Juan Copovi-Mena (ordförande), Pontus Werlinder, Mårten Castenfors, Karolina Keyzer, Pia Krenzler, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stena Fastigheters vd: "Det är svårt att sälja bostadsrätter"

Bostäder Bostadsbyggandet puttrar på i sakta mak. Åtminstone för Stena Fastigheter i Göteborg, som har en projektportfölj som ser bra ut och en framtid som ter sig om inte bländande ljus så i varje fall inte mörk. När bolagets vd Agneta Kores besökte Stora Bostadsdagen i Göteborg var hon tydlig med vägen framåt när det gäller bostäder: – Efterfrågan på små, dyra lägenheter är inte alls lika stark som den varit.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige