Den senaste ökningen är väsentligt lägre än ökningen mellan det tredje och fjärde kvartalet 2008. I Stockholm ökade direktavkastningskravet något mer, med 0,25 procentenheter mellan det fjärde kvartalet 2008 och första kvartalet 2009. Skillnaderna i avkastningskrav runtom i Europa fortsätter att öka, såväl mellan de största fastighetsmarknaderna och tillväxtmarknaderna som inom de största fastighetsmarknaderna.
- Vår uppfattning baseras på ett förbättrat klimat bland köpare av de allra bästa objekten. I detta segment känner investerarna att direktavkastningskraven nått en sådan nivå att de är bekväma att investera. Dessutom arbetar investerare utifrån antagandet om att de bästa tillgångarna typiskt sett förvärvas innan dess att marknaderna börjar återhämta sig, säger Tony Horrell, head of european capital markets på Jones Lang LaSalle.
I Västeuropa syns nu tidiga tecken på att direktavkastningskraven stabiliseras på flera marknader. Över hela regionen minskade ökningen i direktavkastningskrav under det första kvartalet och på flera marknader låg direktavkastningskraven stilla under kvartalet. Denna utveckling ska dock ses mot bakgrund av de stora priskorrigeringar som skedde mot slutet av 2008 samt ett relativt sett litet transaktionsflöde.
Det något förbättrade investeringsklimatet syns tydligast i centrala London där Jones Lang LaSalle observerat en högre transaktionsaktivitet och fler budgivningar. Samtidigt är aktiviteten runtom i Europa alltjämt låg och direktavkastningskrav baseras i många fall mer på intuition än på faktiska bevis.
Trots ett förbättrat investeringsklimat på några marknader, är investerarna endast ute efter några få kvalitetsobjekt med rätt läge, långa hyresavtal och bra upplåningsvillkor. Jones Lang LaSalles bedömning är att så länge det ekonomiska läget är ansträngt och tillgången till finansiering begränsad kommer efterfrågan på den breda massan av tillgångar att fortsätta vara låg.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.