Image

Corem höjer utdelningen efter rekordresultat

Bolag Corem ökade sitt förvaltningsresultat med 32 procent under 2017 vilket ihop med fortsatt positiva värdeförändringar bidrog till ett mycket starkt resultat före skatt för bolaget.
Publicerad den 19 Februari 2018
Eva Landén. Bild: Corem
Eva Landén.

Januari-December 2017
o Intäkterna ökade med 22 procent och uppgick till 900 mkr (740).
o Driftsöverskottet ökade med 22 procent till 701 mkr (574).
o Förvaltningsresultatet ökade med 32 procent till 364 mkr (276).
o Värdeförändringar fastigheter uppgick till 347 mkr (498) och värdeförändringar derivat påverkade resultatet med 62 mkr (-101).
o Resultat efter skatt uppgick till 937 mkr (915), motsvarande 2,33 kr per stamaktie (2,14).
o Värdet på fastighetsportföljen uppgick till 11 539 mkr (10 667).
o Under året har elva fastigheter förvärvats till ett fastighetsvärde om 619 mkr och sju fastigheter samt del av en fastighet har avyttrats till ett fastighetsvärde om 457 mkr. Investeringar om 340 mkr har gjorts i ny-, till- och ombyggnationer.
o Ett nytt aktieslag, stamaktie av serie B, inrättades den 13 december 2017 i enlighet med beslut på extra bolagsstämma i november 2017.
o Styrelsen avser att föreslå årsstämman en utdelning om 0,40 kronor (0,32) per stamaktie av serie A och serie B, samt 20,00 kronor (20,00) per preferensaktie, att betalas ut med 5,00 kronor (5,00) per kvartal.

Händelser efter periodens utgång
o Under januari 2018 genomfördes en sammanläggning av aktier, en så kallad omvänd split där två aktier slagits samman till en, i enlighet med stämmobeslut på extra bolagsstämma i november 2017.
o Förvärv av fastigheten Öskaret 16 i Jönköping, om cirka 8 500 kvm uthyrbar area och till ett underliggande fastighetsvärde om 45 mkr.

Vd:n Eva Landén kommenterar:

– Corem firar tio år och har ett rekordresultat för 2017. Vårt förvaltningsresultat för 2017 utvecklades starkt och ökade med 32 procent samtidigt som fortsatt positiva värdeförändringar bidrog till ett mycket starkt resultat före skatt om 1,119 miljarder kronor vilket är en ökning med tio procent. Vår affärsmodell bygger fortsatt på strategiska transaktioner och optimering av fastighetsbeståndet som skapar värde genom att alltid ha hyresgästen i fokus.

– 2017 har varit ett intensivt år med satsning på uthyrning, effektivisering och egen projektutveckling. Ett redan i grunden stabilt driftsöverskott har stärkts ytterligare av förvärv gjorda i år och föregående år, färdigställda nybyggnadsprojekt samt ett antal större uthyrningar som fått effekt under 2017. Detta ger sammantaget en ökning av både intäkter och driftsöverskott med 22 procent jämfört med föregående år. Vårt jämförbara bestånd av fastigheter visar fortsatt stabila positiva siffror med ökade hyresintäkter och ett ökat driftsöverskott om fyra procent. Uthyrningsgraden ligger kvar på 90 procent och har påverkats av förtidsinlösta hyresgarantier under första halvåret samt förvärvade vakanser under det sista kvartalet.

– Vårt kundfokus är framgångsrikt och vår orderbok, dvs vår nettouthyrning, är positiv. Vi har under året omförhandlat och hyrt ut totalt 187 000 kvadratmeter där antalet nya kunder står för 43 procent. Ett starkt kvitto på detta är att Corem i konkurrens med mäklare och fastighetsbolag tog hem titeln "Årets uthyrarteam" i Lokalguidens årliga tävling.

– Med en fortsatt stark fastighetsmarknad kunde vi även under årets sista kvartal 2017 glädja oss åt stigande fastighetsvärden. De positiva värdeförändringarna uppgick totalt till 344 miljoner kronor. Under årets sista kvartal har vi ökat vår portfölj genom förvärv i Stockholm och Jönköping och under inledningen av 2018 har vi fortsatt med ett tilläggsförvärv i Jönköping. Under året har vi vuxit både genom förvärv och färdigställande av nybyggnationer. Renodling och expansion i utvalda regioner kommer även fortsatt vara prioriterat.

– Corems fastighetsutveckling har vuxit i omfattning under de senaste åren. Vi har under 2017 tecknat långa avtal för nybyggnadsprojekt om drygt 24 000 kvadratmeter. I vårt nya handelsområde på Ramnaslätt i Borås pågår nybyggnation för två yrkes-butiker och vi hoppas kunna starta nästa etapp inom en snar framtid. I Backadalen, Göteborg är K-rauta vår första hyresgäst i ett handelsområde som färdigt beräknas innehålla närmare 20 000 kvadratmeter.

– Vår finansiella styrka stärktes ytterligare under perioden. Den justerade soliditeten ökade till 37 procent för tolvmånaders-perioden vilket är en ökning med två procentenheter sedan föregående årsskifte. Samtidigt minskade belåningsgraden från 58 procent till 56 procent. Likaså ökade substansvärdet per aktie (EPRA NAV) med 27 procent till 10,83 kronor.

– Det råder brist på effektiva lagerlokaler i de bästa lägena i våra största städer och den starkt växande e-handeln ger stor efterfrågan på logistikfastigheter. Corems fokus på att bygga kluster i våra utvalda regioner, med närhet till effektiva transportstråk, gör att vi stärker vår position som ett renodlat lager- och logistikfastighetsbolag. Vi gynnas av den starka urbaniseringstrenden och tillväxten i Sveriges ekonomi. Vår gedigna portfölj med fastigheter har fortsatt stora möjligheter till framtida värdeskapande.

– Jag vill tacka alla medarbetare för ett fantastiskt år och ser fram mot att under 2018 fortsätta skapa utrymme för att utveckla kundernas affär.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Corem Property Group på Branschguiden

Corem har sedan starten 2007 förvärvat, förvaltat och förädlat kommersiella fastigheter i Sverige och Danmark. Vi har ett långsiktigt perspektiv i allt vi gör och förvaltar fastigheterna med egen personal med målet att vara en riktigt bra affärspartner, med närhet till våra hyresgäster.

Genom 2021 års förvärv av Klövern kompletterades Corems bestånd av fastigheter för citynära logistik med Klöverns bredare fastighetsbestånd med tonvikt på kontor. Tillsammans är vi nu ett av Nordens ledande fastighetsbolag, med ett brett utbud av kommersiella lokaler och fortsatt foku...

Läs mer om Corem Property Group på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige