Image
Oscar Lekanders SBB och Magnus Perssons K-Fastigheter gör en bytesaffär med skånska fastigheter.
Oscar Lekanders SBB och Magnus Perssons K-Fastigheter gör en bytesaffär med skånska fastigheter. Bild: SBB/K-Fastigheter

Byter byggrätter mot kassaflöden – SBB och K-Fast gör affär

Transaktioner SBB säljer byggrätter och köper samhällsfastigheter.
Publicerad den 9 Maj 2022

SBB säljer byggrätter för bostäder i Höganäs till K-Fastigheter om totalt 50,8 miljoner kronor. Bostadsbyggrätterna tillskapas inom SBB:s befintliga bostadsområden. Det handlar om delar av fastigheterna Olympia 14 och Stataren 2 i Höganäs. K-Fastigheter planerar att bygga ca 130 hyreslägenheter i koncernens egenutvecklade koncepthus Punkthus och Lamellhus i Höganäs. Beräknad bruttoarea (BTA) uppgår till cirka 14 500 kvadratmeter. Förväntat årligt hyresvärde uppgår till cirka 18,1 miljoner kronor. Tillträde sker efter att detaljplan vunnit laga kraft och övriga villkor uppfyllts.

SBB förvärvar två förskolor i Kristianstad och ett LSS-boende i Hässleholm av K-Fastigheter för 50,8 miljoner kronor. Total återstående hyrestid är cirka 18 år och hyresavtalen är 100 procent indexjusterade.

– Vårt fastighetsutvecklingsteam skapar kontinuerligt byggrätter inom våra befintliga fastigheter, en del utvecklar vi själva och en del säljer vi. I affären med K-Fastigheter har byggrätterna varit viktiga för att kunna förvärva två samhällsfastigheter med långa stabila hyresavtal. Våra byggrätter används för att köpa in långa kassaflöden i denna affär och vi förväntar oss fler affärer där vi säljer byggrätter både för kontant betalning eller till utbytte mot trygga kassaflöden, säger Oscar Lekander, Vice vd och operativ chef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– Vi är glada över att genom denna affär kunna fortsätta arbeta enligt vår affärsmodell med att projektutveckla, bygga och förvalta våra koncepthus. SBB är mycket skickliga inom samhällsfastigheter, vilket känns bra med tanke på att de fastigheter vi byter bort, innefattar ett LSS-boende och två förskolor. Tillsammans med SBB kan vi driva detaljplan i Höganäs för nya bostäder som passar oss perfekt, vilka blir ett bra komplement till våra befintliga hyreslägenheter i Höganäs, säger Magnus Persson, affärsutvecklingschef på K-Fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Oppositionen vill skynda på arbetet för en ny curlinghall i Göteborg

Bygg/Arkitektur Den nuvarande hallen på Lindholmen bedöms vara för liten för Göteborgs curlingklubb som nu vill hitta ny mark för att uppföra en större hall. Svenska Curlingförbundet och Sveriges Olympiska kommitté har inkommit med en skrivelse till kommunstyrelsen där de hoppas att kommunen finner vägar att bistå curlingklubbens planer via någon form av lösning när det gäller markfrågan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige