– Vår granskning visar den bistra verkligheten i byggbranschen. Konsekvensen blir, utöver oacceptabla arbetsförhållanden för individen, lönedumpning som konkurrerar ut svenska företag, stora summor i uteblivna skatteintäkter och ett skuggsamhälle där vi inte har en aning om vilka som egentligen befinner sig i och arbetar i landet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Företagen, först uppmärksammade av det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen, har verkat i bland annat Göteborg, Jönköping, Örebro och Uppsala och har i många fall varit anlitade av stora svenska bolag som HSB, Skanska, Northvolt med flera.
– Det är extra allvarligt att de här företagen arbetar under stora seriösa bolag, inte sällan på projekt bekostade av skattepengar. Så kan det inte få fortsätta. Storföretagen måste skärpa sina interngranskningar. Det håller inte att man inte ens vet vilka som befinner sig på sina arbetsplatser, Säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.
Tidigare granskningar av byggbranschen har konstaterat att 8 av 10 östeuropeiska byggföretag bryter i någon form mot svenska lagar och avtal. Byggnads granskning visar nu vilken typ av brott det är frågan om.
Nu väntar en rad olika åtgärder för de brott mot lag och kollektivavtal som har konstaterats, bland annat tvisteförhandlingar och i vissa fall även att företagen tas bort från branschens underentreprenörslistor, vilket medför att de inte kan anlitas som underentreprenörer utan förhandling med Byggnads.
Når man inte fram där väntar stämning i Arbetsdomstolen.
Exempel på oegentligheter från Byggnads granskning:
1: Polskt företag i Jönköping: Fusk med utstationeringsregister, struntat i OB-ersättning, Fusk med A1 intyg: Arbetat på projekt hos HSB Villor i Samset. Underentreprenör till Asplunds Bygg.
2: Polskt företag i Skellefteå/Northvolt: Fusk med löner, ersättningar och skatter. Fast driftställe på flera projekt i Sverige men ingen skatt betald: Underentreprenör till Bravida på Northvolt i Skellefteå.
3. Polskt företag i Kiruna: Fusk med löner och övertidsarbete, ogiltiga anställningsavtal och fusk med utstationeringsregistret: Underentreprenör till Skarta på arbetsplatserna Badhuset och Polishuset i Kiruna.
4. Polskt företag: Fusk med löner och inrapportering till utstationeringsregister.
5. Polskt företag i Örebro och Göteborg. Fusk med låga löner, övertidsarbete och rapportering till utstationeringsregister. Underentreprenör åt AGN Haga AB på E04 Projekt Haga, Göteborg.
6. Estniskt företag: Fusk med rapportering till utstationeringsregister.
7. Polskt företag: Fusk med löner och ersättningar samt A1-intyg. Genomsnittslönerna som de är rapporterade i utstationeringsregistret för 2019 hamnar så lågt som 3 719kr/månaden.
8. Lettiskt företag i Skellefteå och Norrköping: Fusk med ID06 och rapportering till utstationeringsregistret. Fusk med tidrapporter, övertid och löner: Underentreprenör på Northvolt i Skellefteå samt åt Wäst Bygg i Norrköping.
9. Polskt företag i Göteborg: Fusk med tidrapporter, övertid och ogiltiga anställningsavtal. Underentreprenör åt Skanska på arbetsplatsen Ekbäckshöjd, Gbg. Samt åt Kamgrad på arbetsplatsen Smögengatan, Sävenäs, Gbg.
10. Slovakiskt företag. Fusk med löner, tidrapporter, övertid och arbetstid.
11. Lettiskt företag: Fusk med övertid, (Har arbetat ca 165 tim på 3 veckor). Ej godkänt anställningsavtal samt ej rapporterat till utstationeringsregistret.
12. Polskt företag i Uppsala: Löner på 37 kr i timmen i genomsnitt. Kraftig missmatchning i rapporteringarna till utstationeringsregistret/Fora/ID06. Saknar helt anställningsavtal: Underentreprenör åt Tornstaden på arbetsplatsen Kantorsgatan, Uppsala.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.