Snitträntan på nya bolåneavtal var 4,02 procent i mars, jämfört med 1,58 procent samma månad i fjol. I november 2021 låg den rörliga snitträntan på 1,38 procent, den lägsta nivån som noterats sedan statistiken började produceras av SCB 2005. För ett år sedan lämnade bolåneräntorna dessa nivåer och har nu stigit stadigt de senaste månaderna.
– I vår statistik ser vi att fler hushåll väljer rörlig bindningstid i sina nya bolåneavtal. Andelen som har rörliga bolån på nya avtal har ökat från 34 procent för ett år sedan till 76 procent, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB.
Snitträntor på nya bolån med bindningstider på mellan 1 och 5 år var i mars 4,09 procent, jämfört med 1,84 procent i mars 2022. För rörliga bolån var snitträntan 3,98 procent i mars, en uppgång med 2,55 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.
Under våren har tillväxttakten för utlåningen till hushållen också mattats av.
– I mars hade de svenska hushållen lån på sammanlagt 4 953 miljarder kronor, om man räknar ihop alla de lån som ingår i SCB:s statistik. Det är en årlig tillväxttakt på 2,3 procent vilket blir den elfte månaden i rad med fallande tillväxttakt, säger Tove Åkerrén Ögren.
Snitträntan för nya insättningar på bankkonton var 1,28 procent i mars. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag uppgick till 2,09 procent och hamnade därmed över 2 procent för första gången sedan februari 2012.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.