Image
Bostadsområde.
Bostadsområde. Bild: Istock

Bobarometern 2019: Majoriteten av svenskarna tror på ökade bopriser

Bostäder Drygt var femte svensk vill flytta det närmaste året, men många hindras på grund av höga priser och kravet på kontantinsats. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern. Och kanske väntar än högre priser framöver. Närmare hälften av svenskarna spår nämligen en positiv prisutveckling på bostadsmarknaden i år. En av tre svenskar tror att priserna kommer att stiga upp till tre procent, medan 13 procent tror på en ökning mellan fyra och sju procent.
Publicerad den 11 Juli 2019

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern, framtagen av Kantar Sifo, visar att 48 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. Trots medierapporteringen om sjunkande priser på bostadsmarknaden har närmare varannan svensk en positiv syn på prisutvecklingen. Majoriteten av de som tror på prisuppgångar förväntar sig en ökning om en till tre procent. Endast 15 procent tror att bostadspriserna kommer att sjunka, en markant minskning gentemot fjolåret då så många som var fjärde trodde på lägre bostadspriser.

– Efter ett år av i stort sett stillastående priser på bostadsmarknaden kan vi nu syna en positiv prisutveckling, trots att utbudet är rekordhögt. Ett stort utbud av bostäder brukar generellt sett innebära prispress, men statistiken visar på en uppgång, även om den är blygsam. Under maj månad har vi haft fler lägenheter till salu än på länge, vilket indikerar en stabilisering och bättre dynamik på marknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Höga trösklar för flyttsugna svenskar

Bobarometern har även undersökt svenskarnas planer på att byta boende. 22 procent planerar att flytta eller byta bostad under det närmste året. Det är främst unga i åldern 18–29 år som är flyttsugna, det uppger hela 39 procent av dem. Endast var tionde svarande i åldern 60–74 år planerar en flytt under 2019. Varannan svensk upplever dock hinder med att köpa eller byta bostad i dagsläget. De främsta faktorerna som hindrar svenskarna att flytta är höga priser och kravet på kontantinsats. Närmare var femte svensk tycker att prisläget är för högt och var tionde upplever problem med kontantinsatsen.

– Bostadsregleringarna gör det komplicerat att byta och köpa bostad. För att kunna öppna dörrarna och sänka trösklarna – framför allt för unga människor – att komma in på bostadsmarknaden behöver regleringarna ses över. Lånetaket var exempelvis en god sak när det infördes. Men i kombination med amorteringskrav, skuldkvotstak med mera blir allt fler människor inlåsta i sina boenden samtidigt som det utesluter flera grupper att ens komma in på den. Tyvärr ser vi att detta slår hårdast mot förstagångsköpare, men även personer som ligger i skilsmässa och barnfamiljer som behöver större boende, säger Liza Nyberg.

Bland de svenskar som vill flytta önskar en fjärdedel att flyttlasset går till en medelstor stad. I åldersgruppen 30 till 39 år önskar flest flytta till en förort till en storstad. Bland svenskar mellan 40 och 49 år lockas flest av en flytt till glesbygden.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Svensk Fastighetsförmedling har koll på kommersiella fastighetstransaktioner

Som en del av Sveriges största oberoende mäklarkedja ger vi våra kunder alla de fördelar som ett rikstäckande företag har i form av support och tillgänglighet. Vi har gedigen erfarenhet av kommersiella fastigheter och våra medarbetare är specialiserade inom sina respektive områden.

Funderar du på att köpa eller kommersiella fastigheter?

Om du har planer på att köpa eller sälja kommersiella fastigheter kan vi hjälpa dig med värderingen och vi diskuterar gärna en eventuell försäljning uta...

Läs mer om Svensk Fastighetsförmedling på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter NCC-försäljningen – så ser Nordstjernans framtida investeringsstrategi ut

Bolag Ax:son Johnson-ägda Nordstjernan fortsätter minska sitt innehav i bygg och fastigheter i och med försäljning av sex miljoner aktier, motsvarande 6,1 procent av kapitalet, i NCC till Obos. Bolagets vd Peter Hofvenstam berättar för Fastighetssverige varför man valt att minska exponeringen mot bygg och fastigheter och var man ser framtida investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige