Image
Flygbild över Skellefteå.
Flygbild över Skellefteå. Bild: Jonas Westling

Arkitema ritar Skellefteås nya lasarett

Bygg/Arkitektur Region Västerbotten bygger ut Skellefteå lasarett med cirka 45 000 kvadratmeter och bygger om ytterligare 16 000 kvadratmeter. Arkitema har vunnit uppdraget att gestalta byggnaderna för totalentreprenören ByggDialog.
Publicerad den 12 September 2023

Projektet är indelat i flera etapper, där den första ska stå klar 2026 och den sista färdigställas 2032. Det handlar om både nybyggnation och renovering.

– Projektet ska möta det framtida behovet av sjukvård i Västerbotten, och vi är glada över att ha fått förtroendet. Vi har tidigare arbetat med ByggDialog i andra sjukhusprojekt och ser fram emot ett minst lika bra samarbete i Skellefteå, säger Jill Sköld, arkitekt och affärsområdeschef på Arkitema.

Det nuvarande sjukhuset uppfördes 1915 och har byggts om i flera omgångar. Nu tas ett helhetsgrepp om sjukhusområdet och projektet omfattar allt från akutmottagning, röntgen och laboratorium till intensivvård, operation, vårdavdelningar, mottagningar och psykiatri.

En av flera viktiga aspekter i projektet är dess hållbarhetsprofil. Projekt har ambitiösa miljömål och siktar mot Miljöbyggnad guld. I uppdraget ingår även landskapsplanering och trafikplanering.

Arkitema har lång erfarenhet av vårdprojekt med byggnationer över hela landet på meritlistan.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige