Image
Akademiska Hus fick en vakans på 45 000 kvadratmeter på Campus Solna efter Karolinska Intitutet.
Akademiska Hus fick en vakans på 45 000 kvadratmeter på Campus Solna efter Karolinska Intitutet. Bild: Erik Lefvander

Akademiska Hus fyller upp på Campus Solna

Uthyrning Campus Solna och det närliggande Hagastaden växer och utvecklas med målet att bli ett av världens starkaste life science-kluster. En unik vakans på 45 000 kvadratmeter gör det nu möjligt för nya verksamheter med koppling till medicin och hälsa att flytta till området.
Publicerad den 18 Mars 2019

Campus Solna är en viktig del av den framväxande Hagastaden. Området, som kommer att binda ihop Stockholm och Solna, utvecklas till en levande ny stadsdel med boende, handel, tunnelbana, kultur och parkområden. Här går även samhälle, universitet och näringsliv samman för att skapa navet i Stockholmsregionens life science-kluster med fokus på forskning och vetenskap som förbättrar människors liv och hälsa.

I samband med att Karolinska Institutet under förra året flyttade delar av sin verksamhet till det experimentella forskningslaboratoriet Biomedicum, har en unik möjlighet uppstått för nya företag att etablera sig på området. I de vakanta lokalerna erbjuds kontors- och labbmiljöer men även centrala mötesplatser där studenter, forskare, besökare, företagare och start up-bolag kan sammanstråla för kunskapsutbyte, utveckling och innovation inom life science.

– Campus Solna befinner sig i en mycket spännande fas och som fastighetsägare märker vi en stark efterfrågan från företag som vill etablera sig på området. Det är uppenbart att vi är flera som tror på kreativa krockar och oväntade möten som drivkraft för utveckling och innovation. I campusnära miljöer ger vi det fysiska mötet en revansch, och får människor att växa och bli mer effektiva och inspirerade tillsammans, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har redan signerat avtal med flera företag som inom kort kommer att flytta sina verksamheter till Campus Solna. Ett av tillskotten är det globala life science-företaget Bayer som den 1 april 2019 tillträder sitt nya huvudkontor på campusområdet.

– Campus Solna passar oss och vår verksamhet mycket bra med tanke på den tydliga life science-profil som området har. Genom vår flytt vill vi stärka samverkan med olika aktörer inom forskning, utveckling, vård och health tech, säger Joseffa Moritz, kommunikationschef för Bayer Sverige.

Även det svenska biotechföretaget Affibody flyttar sin verksamhet till området samt Waters, ett av världens ledande företag inom avancerad instrumentteknik för life science, material- och livsmedelsteknik, som flyttar sitt svenska huvudkontor till Campus Solna.

– Detta är ett strategiskt initiativ som ligger helt i linje med vår ambition att etablera nära samarbeten med forskningsvärlden och våra kunder inom life science. Campus Solna med dess närhet till ett av världens ledande medicinska universitet samt ett av de modernaste sjukhusen i världen kommer att bli en utmärkt bas för vår svenska verksamhet. Vi ser fram emot att flytta till ett område med en lång historia av innovation och som ansluter till Sveriges tradition som ett av världens ledande länder inom medicinsk forskning, säger James Hallam, Waters Europachef.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Milstolpe för Kistas stora omvandling när Klövern tar sig an 900 bostäder

Bostäder Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista så tar Klövern sig an en ofantligt stor omvandling när Ericssons gamla kontor, intill gallerian, ska gå från kontor till bostäder och levande blandstad. Rickard Langerfors, vd för Klövern berättar om det något ovanliga projektet när Fastighetssveriges reporter mötte upp honom på plats i ett soligt Kista.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige