Image
Startandet av nya lägenheter har störtdykt.
Startandet av nya lägenheter har störtdykt. Bild: Istock

55-procentig minskning av påbörjade lägenheter hittills i år

Bygg/Arkitektur Preliminärt påbörjades byggandet av 20 950 lägenheter under de tre första kvartalen 2023. Det innebär en minskning med 55 procent jämfört med samma period 2022 då 46 533 lägenheter började byggas. Detta visar färsk statistik från SCB.
Publicerad den 24 November 2023

Av de påbörjade lägenheterna finns cirka 15 950 i flerbostadshus. Det är 56 procent färre jämfört med motsvarande period 2022. Preliminärt var cirka 71 procent av dessa upplåtna som hyresrätter. I småhus påbörjades cirka 5 000 lägenheter under perioden vilket är en minskning på 50 procent jämfört med de tre första kvartalen 2022.

Under perioden gav även påbörjade ombyggnationer ett tillskott på cirka 1 950 lägenheter jämfört med ett tillskott på 1 917 lägenheter under motsvarande period 2022.

Siffrorna för 2023 är uppräknade med 10 procent för nybyggnad vilket är eftersläpningen i rapporteringen för motsvarande period det senaste året. Sifforna för ombyggnad är uppräknade med 51 procent.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige