Image

3000 behöver anställas på tre år

PERSONAL Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har genomfört en undersökning om rekryteringsbehovet de närmaste åren. Undersökningen säger att 3 000 personer, varav 2 000 tekniker och ingenjörer, behöver anställas fram till år 2011.
Publicerad den 17 September 2009

Fastighetsbranschen står inför ansenliga pensionsavgångar visar en undersökning som Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) låtit göra. Som en konsekvens behöver man agera kraftfullt säger företagen i undersökningen. Totalt handlar det om mer än 3 000 nya arbetstillfällen fram till 2011.

Mer än 500 ledande fastighetsföretag har tillfrågats om sina kommande pensions avgångar och rekryteringsbehov i en nationell enkät. Trots den ekonomiska krisen ser företagen som svarat på undersökningen ett stort behov av att nyanställa redan på kort sikt.

Det handlar både om att ersätta de medarbetare som går i pension men också om övriga nyanställningar. Störst är behovet av yrkesgrupper med teknisk kompetens men även fastighetsförvaltare och fastighetsskötare efterfrågas.

- Det här visar att fastighetsbranschen är en framtidsbransch. En hel generation äldre medarbetare är på väg ut vilket skapar mängder med arbetstillfällen och utvecklande karriärvägar för en ny generation medarbetare, säger Siw Wiblom, vd för FU.

Resultaten i undersökningen pekar också på att trenden är långsiktig. Fram till 2021 försvinner ca var tredje anställd i fastighetsbranschen i pension.

- Undersökningens resultat talar för sig självt, fastighetsbranschen behöver förbereda sig på en massiv kompetensväxling, både på kort och på lång sikt. Högsta prioritet just nu blir därför att förbereda utbildningssystemet så att det kan förse oss med nästa generations medarbetare. Jag är otroligt nöjd med att vi fick igenom våra krav på ett Fastighetsprogram i den nya gymnasieskolan som introduceras 2011. Men mer insatser behövs, på alla utbildningsnivåer, säger Siw Wiblom.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige