Gustaf Hermelin är äldst av fem syskon, och därmed var det logiskt att det var han som skulle ta över föräldrarnas bondgård i Björkvik, Sörmland.
- Vi var motorintresserade allihop och under en EM-deltävling kraschade jag och förstörde min rygg och kunde därför inte bli jordbrukare. Jag blev tvingad att börja plugga, berättade Gustaf Hermelin.
Istället fick mellanbrodern ta över gården.
- Jag var hos honom tidigt i morse, hjälpte till med lite plantor och så…
Istället hamnade Gustaf Hermelin i fastighetsbranschen. Efter några mindre projekt i Norrland gjorde han sin första större affär i och med förvärvet av Saabfabriken i Nyköping i början av 90-talet.
- Första gången jag var där ville de ha 420 miljoner kronor. Ett halvår senare var priset nere i 220 miljoner. Ett år senare fick jag köpa för 60 miljoner. Men det fanns inte en bank som ville finansiera ens på de nivåerna.
För att kunna genomföra affären tog han kontakt med – en i början svårflörtad – Erik Paulsson, som då var ordförande i BPA. Efter att till slut ha kommit överens värvade Paulsson över Gustaf Hermelin.
- Jag lovade honom två månader…
Vilket ledde till ett, hittills, nästan 25-årigt tätt samarbete, som har lett bland annat till att en stor mängd fastighetsbolag har placerats på börsen.
- I början handlade det bara om att skapa kassaflöde, kassaflöde, kassaflöde för att sedan sälja av och lägga pengarna på nästa problem. Vi hade många delägda projekt och lärdomen av det är att det är jättebra och roligt när det går bra – men när det går dåligt är ingen hemma, då brinner det överallt, alla fokuserar på de egna projekten och har inte tid för de delägda.
Gustaf Hermelin berättade att det första han gjorde sedan han värvats av Erik Paulsson var att ringa lillebror Christian, som precis var nyutexaminerad och som också hängde på. Sedan dess har bröderna arbetat tätt ihop med Erik Paulsson.
I dag är de båda bröderna vd:ar för två olika börsnoterade fastighetsbolag inom Paulssonsfären, Gustaf för Catena och Christian för Fabege.
Moderatorn Alexandra Pascalidou frågade hur det kan komma sig att båda de två bondpojkarna kunde bli börs-vd:ar.
- Vi bestämde oss; vi skulle bli bäst. Inte rikast – men bäst på det vi skulle hålla på med, och vad vi har gjort är att inte bara arbeta med fastigheter, utan att bygga ett större sammanhang. Vi har också sett till att bli nördar inom de områden vi är aktiva, Christian på kontor, framför allt större aktörer, och jag på logistik.
- Det är oerhört viktigt att sätta sig in i kundens situation. Att kunna komma in till en logistikhyresgäst och säga; ”du, jag har en idé som kan utveckla er verksamhet” betyder hur mycket som helst. Då blir det sekundärt med hyresnivåer och kostnader.
Catena genomför nu en storsatsning i Örebro tillsammans med Örebroporten som ägs av Örebro kommun och en lokal aktör.
- Örebro har ett av de mest intressanta lägena när det gäller större volymlager. Härifrån når man alla de nordiska storstäderna över en natt. Vi har ett markområde på 60 hektar, där vi ska utveckla ett kluster med terminaler, lager och även citydistribution som servar Örebro.
Slutligen gav Gustaf Hermelin ett gott råd till yngre fastighetspersoner.
- Mångkampare är duktiga när de tävlar mot andra mångkampare. Men de har ingen chans mot de specialiserade i deras grenar, och det är det som gäller i näringslivet. Så specialisera er!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.