Image

Wallenstam investerar 390 miljoner i vindkraft

BOLAG Wallenstam har som mål att vid utgången av 2012 vara självförsörjande på förnybar el på månadsbasis. Som ett led i den satsningen investeras nu cirka 390 miljoner kronor i elva vindkraftverk som ska byggas i Gästrikland, Bohuslän och Skåne.
Publicerad den 26 Januari 2010

Tio av de elva vindkraftverken ingår som en del i det avropsavtal om totalt 29 verk som tecknades med Enercon i början av 2008.

- Vi fortsätter leta blåsiga lägen över landet för att vid utgången av 2012 kunna förse oss själva och våra kunder fullt ut med förnybar el. Investeringen i de totalt elva verken vi nu ska bygga är ytterligare ett steg på vägen mot vårt mål, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

För att Wallenstam på månadsbasis ska bli självförsörjande på förnybar el krävs en installerad effekt på cirka 100 megawatt. Hittills har Wallenstam fattat beslut om investeringar i vindkraft motsvarande en effekt på cirka 70 megawatt.

Av de elva verken som nu ska byggas runt om i Sverige kommer åtta vindkraftverk att byggas vid Vettåsen i Gästrikland, två verk i bohuslänska Rålanda och ett verk i Lyngby, Skåne. Projekten är köpta av Eolus och samtliga elva verk beräknas att tas i drift i slutet av 2010 och kommer då ha en installerad effekt på cirka 22 megawatt.

Wallenstam äger och driver idag vindkraftsparker i Sölvesborg, Kristianstad, Vara, Uddevalla, Mellerud och Vansbro och har totalt elva verk i drift.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige