Image

Victoria Park: Värdeökning i förvärven

Bolag Victoria Park har nu externvärderat fastigheterna i storförvärven i Eskilstuna och Göteborg, vilket har resulterat i uppskrivningar av värdena med drygt 300 miljoner kronor. För Q1 redovisar Victoria Park totalt värdeförändringar om 811 miljoner kronor (10). Aktien steg med fem procent efter att rapporten kom på torsdagen.
Publicerad den 24 April 2015
Peter Strand. Bild: Victoria Park
Peter Strand.

Intäkterna ökade under kvartalet till 118 miljoner kronor (55). Driftsnettot ökade till 51 miljoner kronor (17). Resultatet per aktie uppgick till 2,82 kronor (-0,03) efter utspädning. Substansvärde per aktie efter utspädning uppgick till 10,39 kronor (4,82).

Marknadsvärdet per kvadratmeter ökade till 9 198 kr (6 569).

Victoria Park tillträdde under kvartalet förvärven i Eskilstuna och Göteborg.

- Intjäningsförmågan har ökat markant och ger nu en hyresintäkt om cirka 660 miljoner kronor på årsbasis, vilket för identiskt bestånd är en ökning med 20 miljoner kronor jämfört med årsskiftet, säger vd Peter Strand.

Värdeförändringar påverkade resultatet med hela 811 miljoner kronor.
- Ungefär hälften handlar om slutförda bruksprövningar, värdehöjande investeringar avslutade hyresrabatter och minskade vakanser. Tio procent är hänförligt till latent skatt i samband med förvärven i Eskilstuna och Göteborg och cirka 40 procent handlar om att vi har externvärderat i Eskilstuna och Göteborg, säger Peter Strand till Fastighetssverige.

Värderingen av förvärven innebär en värdestegring på drygt 300 miljoner kronor på bestånden som köptes för cirka 2 625 miljoner kronor. Huvuddelen av ökningen är i Eskilstuna.

- Vi köpte för 7 000 kronor per kvadratmeter där. Vi tror att det var en bra affär, konstaterar Peter Strand.

Victoria Park slutförde under kvartalet bruksvärdering av bestånden i Linköping och Malmö vilket resulterade i en ökningar av hyresintäkter med 4,8 procent (Linköping) och 3,3 procent (Malmö).

Går ni vidare med bruksvärderingar på fler ställen nu?
- Vi har börjat titta i Eskilstuna, men det tar ganska lång tid, det kanske blir klart om ett år.

Hur stora höjningar tror du på där?
- Väldigt svårt att säga, men vi hade naturligtvis inte gått igång med det om vi inte hade trott på en höjning. I dag är vår snitthyra i Eskilstuna 890 kronor per kvadratmeter, vilket är under snitthyran för beståndet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Victoriahem AB på Branschguiden

I början av 2022 förenades Victoria Park och Hembla under det gemensamma varumärket Victoriahem. Tillsammans tar vi hand om 39 000 familjers hem i 31 kommuner, från Uppsala i norr till Trelleborg i söder.

Vårt fokus är att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden, samtidigt som vi bygger fler bostäder. Vi har 500 medarbetare, de flesta jobbar nära våra hyresgäster i våra bostadsområden. En tät dialog med de boende och samverkan med andra samhällsaktörer är centralt i vår verksamhet. Vår ägare Vonovia är Europas största bostadsbolag...

Läs mer om Victoriahem AB på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

EU-satsning för energieffektiva bostäder testas i Göteborg

Energi/miljö Ett nytt EU-projekt, ThumbsUp, ska utveckla och demonstrera energilagringslösningar i bostäder. Projektet, som involverar 19 företag, universitet och forskningscentra, koordineras av Veolia i Spanien, medan svenska Johanneberg Science Park samordnar hur lösningen ska testas. Detta sker i Göteborg på HSB Living Lab, en av tre demonstrationsplatser.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige