Image

Vasakronan skriver ned med tre miljarder

RAPPORTER Vasakronan skriver ner sitt fastighetsvärde med 2 098 miljoner kronor det andra kvartalet i år. Sammanlagt under första halvåret har värdet skrivits ner med 3 024 miljoner kronor, motsvarande 4,1 procent. Vasakronan redovisar till följd av detta ett minusresultat på 1 379 miljoner kronor för det första halvåret.
Publicerad den 28 Augusti 2009

De externa värderarna har i den svårbedömda marknadssituationen, med en avvaktande hyresmarknad och få fastighetstransaktioner, höjt direktavkastningskraven.

I övrigt levererar Vasakronan en stabil rapport med stabilt driftnetto och oförändrade vakanser, förklarat av framgångsrika uthyrningar.

Hyresintäkterna det första halvåret ökade till 2 929 miljoner kronor, proforma 2 672 (beräknat som om förvärv av Vasakronan hade skett per 1 januari 2008 i stället för per 1 september 2008).

Driftnettot ökade till 1 912 miljoner kronor (proforma 1 781).

Resultat före skatt och exklusive värdeförändringar ökade till 1 127 miljoner kronor (proforma 994).

Marknadsvärdet på förvaltningsfastigheter uppgick per 30 juni 2009 till 72 832 miljoner kronor.

Orealiserad värdeförändring på förvaltningsfastigheter uppgick till -3 024 mkr.

Resultat efter skatt minskade genom den orealiserade värdeförändringen till -1 379 miljoner kronor (proforma 969).

- Konjunkturnedgången märks främst genom att hyresgäster har längre beslutsprocesser vid uthyrningsdiskussioner och att det görs färre transaktioner på fastighetsmarknaden. Dock är effekterna på Vasakronans driftnetto hittills begränsade. Den totala vakansen är fortsatt oförändrad och genomförda hyresomförhandlingar har resulterat i högre utgående hyresnivåer. Vi gynnas också av lägre marknadsräntor som successivt förbättrar vårt räntenetto, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige