Image
Arturo Arques.
Arturo Arques. Bild: Swedbank

Tre av fyra tror på lägre bostadspriser

Bostäder Men de uppger samtidigt att det inte är något de oroar sig för.
Publicerad den 23 Maj 2020

Nästan tre av fyra som äger sin bostad tror på lägre bostadspriser, men endast en av sju uppger att det är en källa till oro. Vidare har coronakrisen lett till en mindre förändring i köp- och säljbeteende på marknaden samt en viss påverkan på flyttplaner. När det kommer till amortering uppger dock 93 procent att krisen inte påverkat hur mycket de amorterar. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Coronakrisen och dess effekter på såväl samhälls- som privatekonomin blir allt tydligare. Konjunkturnedgång och ökad arbetslöshet leder nu till att hushållen håller hårdare i plånboken och delvis ändrar sitt beteende när det gäller förhållningssätt på bostadsmarknaden och till sin boendeekonomi.

Även bostadspriserna påverkas av coronakrisen, liksom hushållens förväntningar på framtida bostadspriser.

–12 procent av de tillfrågade uppger att coronakrisen påverkat deras flyttplaner. Sjunkande bostadspriser, svårigheter att sälja sin bostad på grund av det rådande läget och oro för sämre ekonomi och arbetslöshet uppges som orsaker till att flyttplanerna påverkats, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, enligt ett pressmeddelande.

När det kommer till amortering syns dock en mycket liten förändring i beteende, hela 93 procent av de tillfrågade uppger att krisen inte påverkar hur mycket de amorterar.

–Att amortera på sina bostadslån är i grunden bra. Det minskar räntekänsligheten och gör att hushållen tål prisnedgångar bättre. Men för den som saknar sparbuffert kan det idag vara klokt att använda möjligheten att pausa sin amortering för att prioritera att bygga upp en buffert på minst två månadslöner, säger Arturo Arques.

Krisen påverkar också hur hushållen väljer att agera när de ska flytta. Idag är det fler som skulle sälja sin befintliga bostad först, och därefter köpa en ny bostad, än tvärt om.

– Idag uppger tre av tio att de skulle sälja först och köpa sedan. Man kan minska sin osäkerhet att hitta en ny bostad när man sålt sin befintliga genom att påbörja köp- och säljprocessen ungefär samtidigt. Se till att ha ett lånelöfte klart samtidigt som du förbereder den egna försäljningen genom att ta kontakt med en fastighetsmäklare. När du väl hittat ditt drömboende kan du sätta igång försäljningen av din bostad direkt, tipsar Arturo Arques.

- Joakim Johansson
joakim@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Möjligheter till en miljon bostäder i goda lägen

Bygg/Arkitektur 100 år av byggande för bilen – det är vad stadsforskaren och doktorn i stadsplanering, Alexander Ståhle, menar att vad vi gjort. Men vad människor eftersöker i sin bostad är inte parkeringar och stora vägar. "Med 90 procents säkerhet kan vi säga vad en fastighet är värd utifrån hur den ligger i förhållande till grönska och natur", säger Alexander Ståhle.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige