Image

Transaktionsvolym 2009: 53 miljarder kronor

RAPPORTER Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick under 2009 till cirka 53 miljarder kronor. Handeln ligger i linje med den efter IT-krisen i början av 2000-talet, enligt Savills Sweden. En av trenderna i fjol var att bostadsfastigheternas betydelse ökade.
Publicerad den 7 Januari 2010

Savills Sweden skriver i sin rapport att Sverige behåller sin position som en av Europas större fastighetsmarknader omsättningsmässigt. Bara Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien bedöms nå högre transaktionsvolymer.

Storleken på fastighetsaffärerna i Sverige har dock blivit väsentligt mindre jämfört med tidigare. Endast cirka 15 affärer låg på nivån 500 miljoner kronor och uppåt. Dock ökade omsättningen under året, med en kvartalsvis tillväxt på cirka 30 procent.

Andelen utländska köpare minskade kraftigt under 2009. 11 procent av köparna var internationella, enligt Savills. Det innebär att de svenska aktörerna var nettoköpare för första gången sedan 2000-talets början. Totalt sålde utomnordiska investerare fastigheter för cirka 5,5 miljarder kronor – en nettoreduktion på lite drygt tre miljarder kronor. De nordiska investerarnas exponering var i stort sett oförändrad, då de köpte och sålde för ungefär tre miljarder kronor.

Antalet tvångsförsäljningar och finansiella omstruktureringar var få under fjolåret eftersom de allra flesta fastighetsägare har starka kassaflöden och inte minst en god räntetäckningsgrad, som en följd av de historiskt låga räntorna.
Det gångna året präglades enligt Savills Sweden av följande trender:

1) Transaktionsmarknaden för bostadsfastigheter var i stort sett oförändrad jämfört med tidigare år, men dess relativa andel ökade som ett resultat av lägre omsättning inom de andra segmenten. Det finns ett stort intresse för bostäder som placering, då de är lättare att finansiera och upplevs ha låg risk. Även om man rensar för försäljningar till bostadsrättsföreningar, svarar bostäderna för en nästan 30 procent av den totala transaktionsvolymen.

2) Antalet affärer med handelsfastigheter minskade kraftigt. Delvis kan detta förklaras av en förändrad syn på risk avseende handelsfastigheter och osäkerhet kring hur detaljhandeln kommer att utvecklas. Situationen är liknande runt om i Europa, men Savills Sweden påpekar att detaljhandeln i Sverige inte har drabbats lika kraftigt som i andra länder och att vi inte drabbats av omfattande vakanser och hyresfall.

3) De noterade byggbolagen sålde delar av sina projektportföljer, både kommersiella objekt och bostadsprojekt, till främst institutionella köpare och allmännyttiga bostadsbolag. Huvuddelen av dessa affärer har avsett ej färdigställda fastigheter utan projekt där byggstart påbörjats.

4) Hotellandelen ökade som ett resultat av ett fåtal större hotellöverlåtelser, bland annat hotell Radisson SAS Royal Viking och Scandic Hotell Continental i Stockholm samt First Hotel G i Göteborg. Hotellen svarar vanligen endast för ett fåtal procent av transaktionsvolymen men översteg sju procent under 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige