Image

Systembolaget förlorar hyrestvist

JURIDIK Systembolaget försökte använda den så kallade "semesterparagrafen" för att komma ur ett tioårigt hyreskontrakt i Malmö. Nu har Systembolaget förlorat hyrestvisten i hovrätten, och ett skadestånd på ett antal miljoner kronor väntar. - Vi har tyckt att Systembolaget har agerat otroligt omoraliskt hela tiden, säger Kilpatrick Stocktons Johan Gustavsson till Fastighetssverige.
Publicerad den 19 November 2009

Systembolaget tecknade ett tioårigt avtal i centrala Malmö med en hyresnivå på cirka 2 500 kronor per kvadratmeter.

Bara något år senare försökte man komma ur avtalet genom att utnyttja den så kallade "semesterparagrafen"; fastighetsägaren har tre veckor på sig att svara på en överlåtelse av hyresavtalet.

I tingsrätten förlorade Systembolaget och hovrätten har nu fastställt domen: Systembolaget blir skadeståndsskyldigt och ska dessutom stå för DB Real Estates rättegångskostnader om över 700 000 kronor.

- Nästa process blir att fastställa vad som är ett skäligt skadeståndsbelopp. Grunden för det blir den summan de hade kvar på hyreskontraktet, drygt elva miljoner kronor. Sedan har fastighetsägaren fått in en ny hyresgäst och gjort stora hyresgästanpassningar. En stor del av Systembolagets hyror ligger i att det krävs väldigt stora hyresgästanpassningar för dem, säger Johan Gustavsson på Kilpatrick Stockton, som har företrätt DB Real Estate.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige