Image

Swedbank stäms efter fastighetshärva i öst

Juridik Estländska kunder har stämt Swedbank på 100 miljoner – i bakgrunden ligger ett bedrägeri med rumänska markfastigheter.
Publicerad den 15 Maj 2017

"Vi kan bekräfta att det pågår en rättsprocess i Estland runt detta, men i övrigt har vi inga kommentarer", skriver Swedbanks presschef Claes Warrén i ett mejl till TT.

TT skriver att det handlar om ett obligationslån på 8,5 miljoner euro till fastighetsbolaget IPC, som Swedbank i Estland förmedlade 2007. En stor andel tecknades av estländska kunder till Swedbank.

Ett rumänskt dotterbolag till IPC ska sedan ha köpt jordbruksfastigheter i Rumänien. Priserna ska enligt målsägare i snitt ha legat på 173 000 euro per hektar, vilket kan jämföras med normala prisnivåer på cirka 1 000 euro per hektar i Rumänien.

2009 bytte IPC namn till Nord Hill Land Portfolio 2009, men betalade aldrig tillbaka obligationslånet. Med det nya namnet tas bolaget över av advokatbyrån TGS Baltic 2011, anlitad av Swedbank.

Hösten 2015 försattes fastighetsbolaget i konkurs.

Sammanlagt stämmer kunderna Swedbank på 10,7 miljoner euro (drygt 100 miljoner kronor), enligt TT.

"Än så länge har Swedbank använt alla tillgängliga juridiska medel i processen för att undvika att direkt svara på kraven", skriver advokat Maria Mägi-Rohmets som företräder kunderna i processen, till TT.

Swedbanks nuvarande koncernchef Birgitte Bonnesen var chef för Swedbanks baltiska verksamhet 2011-2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige