Image

Stockholm sämst i Europa

AFFÄRER Det tar längre tid att få en hyresrätt i Stockholm än i de flesta andra jämförbara städer i Europa. Ändå är hyresnivåerna i Stockholm inte mycket lägre än i de andra städerna. Idag lanserar Fastighetsägarna Stockholm en jämförelse mellan åtta olika europeiska städer.
Publicerad den 8 Februari 2010

- Vi har länge vetat att kötiden för en hyresrätt i Stockholm varit längre än i övriga Europa. Men att det var så här stor skillnad förvånade till och med oss, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör.

I snitt får en hyresgäst leta i 104 veckor för att hitta en lägenhet på 40 kvadratmeter i Stockholm. Motsvarande siffra i sex av de andra städerna är 0 veckor och i den sjunde staden, Amsterdam, tar det 1-5 veckor.

- Det här är resultatet av att vi i Stockholm under decennier haft en politiskt hårt styrd marknad för hyresrätter, fortsätter Mia Enayatollah.

Fastighetsägarna Stockholm jämför månadshyrorna för samma typ av lägenhet i de olika städerna med Billy Bokhylleindex.

- Det finns heller inget naturligt samband mellan låga hyror och kötid. I exempelvis Berlin existerar ingen kötid samtidigt som hyrorna är de lägsta i vår undersökning, avslutar Mia Enayatollah.

I jämförelsen ingår Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Bryssel, Amsterdam, Madrid och Berlin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige