Image

Statens fastighetsverk öppnar för vindkraft

BOLAG Statens fastighetsverk förvaltar landområden motsvarande en sjundedel av Sveriges yta. Det rör sig i första hand om markområden i fjälltrakterna, jord- och skogsbruksfastigheter i södra Sverige samt öar längs hela den svenska kusten. I en förstudie, som nyligen tagits fram på uppdrag av SFV, redovisas vilka områden som kan vara lämpliga för etablering av vindkraftverk.
Publicerad den 8 December 2009

Vindkraft är en förnyelsebar energikälla med stor potential. Riksdagens mål är att det i Sverige ska vara möjligt att producera 10 TWh vindkraftsel år 2015 samtidigt som EU:s medlemsländer enats om att en femtedel av energiproduktionen ska komma från förnybara källor senast 2020.

- Statens fastighetsverk arbetar sedan många år aktivt med miljöförbättringar. Mot bakgrund av riksdagens mål är det viktigt för oss att ta reda på i vilken omfattning vindkraftsetablering kan ske på de områden vi förvaltar. Det är bakgrunden till förstudien, säger Pär Färdmo, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Förstudien har tagits fram av Enetjärn Natur AB i Umeå och redovisar potentiella och prioriterade områden för vindkraft på SFV:s marker. Utredningen redovisar vindförhållanden på olika platser och den lokala infrastrukturen som till exempel avståndet till det befintliga kraftnätet. Den tar även upp begränsande faktorer som värdefulla natur- och kulturmiljöer eller närhet till bebyggelse, som gör vindkraftsetablering olämplig.

- Det är en bra förstudie. Vi har nu ett underlag som visar potentiella områden för vindkraft, säger Pär Färdmo. Nästa steg blir att fördjupa diskussionen kring etablering av vindkraftsanläggningar på de marker Statens fastighetsverk förvaltar.

I studien föreslås 31 områden som i första hand bör prioriteras. Innan man kan gå vidare med eventuella etableringar måste de aktuella områdena utredas i detalj då det gäller motstående intressen, vindförutsättningar samt övriga ekonomiska och juridiska förutsättningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige