Image

Stabilt från Kungsleden

RAPPORTER Kungsleden levererar en stabil rapport. Prognosen för helåret om ett utdelningsgrundande resultat om 975 miljoner kronor står fast. Resultat före skatt det tredje kvartalet i år uppgick till 145 miljoner kronor (–9 miljoner kronor motsvarande periodf förra året). Periodens resultat efter skatt uppgick till 103 miljoner kronor (78).
Publicerad den 23 Oktober 2009

- Kungsleden redovisar i tredje kvartalet sitt bästa underliggande driftsnetto någonsin, säger vd Thomas Erséus.
- Under perioden har vi fortsatt arbeta aktivt med våra kundrelationer, uthyrning och vidareutveckling av vårt bestånd, vilket har bidragit till ökade intäkter i jämförbart bestånd. Samtidigt har vi fortsatt att minska administrations- och försäljningskostnaderna som sjönk med 17 procent till 210 miljoner kronor, jämfört med motsvarande period för ett år sedan.

- Vakanserna, mätt som intjäningskapacitet, minskade jämfört med föregående kvartal. Direktavkastningen i resultaträkningen låg på 8,2 procent (7,3) för tredje kvartalet och ökade till 7,3 procent för hela delårsperioden (7,1). Den underliggande intjäningen var stark i hela verksamheten, även modulfastigheter och i Tyskland. Konkurserna har fortsatt att vara få medan hyresmarknaden har varit relativt god.

- Det kärva läget på kreditmarknaden består. Även om vi har sett fler positiva signaler från det finansiella systemet har det ännu inte riktigt omvandlats till förbättrade möjligheter att göra affärer. Under tredje kvartalet gjorde vi endast ett antal mindre försäljningar. Efter periodens utgång förvärvade Kungsleden fem kommersiella fastigheter med hög och stabil avkastning för 525 miljoner kronor av norska NLP. Fastighetsbolaget som vi samäger med Tredje AP-fonden har därtill sålt en publik fastighet för 70 miljoner kronor.

- Kungsleden fortsätter utvärdera möjligheter att ytterligare förädla fastighetsportföljen. Under återstoden av året ser vi ett visst utrymme att avyttra fastigheter. Vi bedömer att dessa affärsmöjligheter är intressanta, även om de skulle ske under anskaffningsvärde, i syfte att optimera Kungsledens totala portföljsammansättning. Vi kan även ta ytterligare utgifter för anpassning av vår låneportfölj sedan vårt behov av finansiella instrument minskat. I ljuset av ovanstående är styrelsens prognos för det utdelningsgrundande resultatet 975 Mkr, vilket är oförändrat från tidigare prognos.
- Resultat före skatt för perioden januari-september uppgick till 309 miljoner kronor (277). Periodens resultat efter skatt uppgick till 339 miljoner kronor (350).


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige