Image

Skanska bygger LEED-kontor åt Länsförsäkringar

BYGG Skanska bygger nytt huvudkontor för Länsförsäkringar Kalmar län. Och det blir ett kontor i miljömässig nordisk toppklass.
Publicerad den 3 November 2009

Kontoret kommer att vara 6 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningar samt ett garage och kontraktet uppgår till cirka 100 miljoner kronor. Bygget har redan startat och kommer att stå färdigt våren 2011 och kommer under tiden att sysselsätta cirka 60 personer.

- Detta är en del i Länsförsäkringar Kalmar läns totala miljöengagemang. Vi är miljöcertifierade och sedan några år tillbaka genomför vi en miljöinventering av samtliga våra fastigheter. Därför är det självklart att vi ska sträva efter att skapa en miljöanpassad byggnad i nordisk toppklass, säger Lars B Danielsson, vd Länsförsäkringar Kalmar län.

- Det är ett stort förtroende vi fått av Länsförsäkringar Kalmar län att genomföra projektet och en glädjande nyhet att de valt att certifiera fastigheten som LEED, ett heltäckande miljömärkningssystem. Vi har många duktiga medarbetare med erfarenhet av LEED-certifiering och vi kommer att uppfylla kundens höga krav och förväntningar, säger Håkan Isfalk, distriktschef, Skanska.

Fokus på energieffektivitet och miljöhänsyn genomsyrar fastigheten. En lång rad åtgärder gör att energianvändningen blir minst 25 procent lägre än Boverkets normer, vilket är kravet för en märkning enligt EU GreenBuilding. Som exempel kan nämnas att fastigheten enbart använder miljövänlig fjärrvärme och att stort fokus har lagts på att skapa energieffektiv ventilation och effektiv värmeåtervinning. Huset är också byggt med ett tätt och välisolerat klimatskal.

För att nå miljöcertifieringen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) har därutöver en lång rad åtgärder vidtagits för att förbättra fastighetens miljöpåverkan. Det handlar exempelvis om att huset värms med fjärrvärme, solfångare sitter på huset, att snålspolande blandare och toaletter används genomgående, att certifierat trä används och att stor vikt lagts på inomhusklimatet med ökade luftflöden, fokus på material med låg emission och på att alla arbetsplatser får ta del av dagsljus och utsikt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige