Image

Sju av tio fastighetsägare har långt kvar till energimålen

Energi/miljö Enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Elrätt har 70 procent av fastighetsägarna långt kvar innan de når Sveriges energimål.
Publicerad den 15 Juni 2016

I Elrättrapporten undersöks energieffektivisering och smart elteknik i fastighetsbranschen. I undersökningen har 735 telefonintervjuer genomförts med ansvariga för inköp av eltjänster och för att anlita elektriker hos fastighetsägare och förvaltare.

Sju av tio uppger att de har energieffektiviserat minst 30 procent av sina fastigheter. Bara tre av tio uppger att de har energieffektiviserat minst 61 procent av sina fastigheter. Det innebär att en stor del av dagens fastighetsbestånd har långt kvar till målet att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Kostsamt, komplext och tidsbrist är de vanligaste svaren på frågan varför man inte är så långt framme när det gäller energieffektivisering.

– Undersökningen tyder på att många missar de mindre och enklare energieffektiviserande åtgärderna, till exempel att byta till LED och installera smart närvarostyrd belysning. Det är inga omfattande investeringar och ger en återbetalningstid på bara ett par år, säger Tarja Häggmark, projektledare på Elrätt.

Elrättrapporten visar att:
- Uppvärmning är det område där flest (52 procent) anser att de ligger långt fram när det gäller att energieffektivisera.
- Integrerade ellösningar är det område där lägst andel (29 procent) anser sig vara långt framme.
- Trots att kostnaden uppges som ett av skälen till att man inte energieffektiviserat, instämmer en stor majoritet (83 procent) i påståendet att det finns stora pengar att spara genom att energieffektivisera.
- Sju av tio instämmer dessutom i påståendet att investeringar i energieffektivisering utan tvekan höjer marknadsvärdet på fastigheten.
- Lika många (70 procent) instämmer i påståendet att smarta eltekniska lösningar är ett mycket effektivt sätt att energieffektivisera på.

– Vi är förvånade över att fastighetsägare är så väl medvetna om att smart elteknik både höjer värdet på fastigheter, är ett bra sätt att energieffektivisera samt minskar energikostnaderna. Men ändå gör man det inte. Nu hoppas vi att fler fastighetsägarna och förvaltarna uppmärksammar de här möjligheterna i arbetet för att kunna uppnå energimålen till år 2020, säger Tarja Häggmark.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige