Image

Sernekes planer för Fjätervålen tar form

Bygg/Arkitektur Nu börjar planerna för Sernekes satsning på fjällanläggningen Fjätervålen att ta form. Fler stugor och lägenheter, ny sittlift, ny centrumbyggnad med hotell, camping, ökad satsning på alpin- och längdskidåkning samt året runt-aktiviteter är något av det som den nya planen innehåller. Ett utbildningscenter för det växande antalet Serneke-medarbetare är också en central del av satsningen.
Publicerad den 23 April 2018
Serneke köpte Fjätervålen i januari. Bild: Serneke
Serneke köpte Fjätervålen i januari.

Sedan i januari i år, när Serneke först engagerade sig i Fjätervålen AB, har ett intensivt arbete pågått för att presentera en plan för ett framtida Fjätervålen. Bara knappt tre månader senare finns konkreta förslag framtagna för en ambitiös satsning ända fram till 2028.

– Planen är att bevara och utveckla det som är unikt med Fjätervålen men att utveckla anläggningen med långsiktigt hållbara lösningar i fokus. Ambitionen är att bli Nordens mest hållbara fjälldestination och en innovativ testbädd för hållbart byggande och digitalisering, säger Ola Serneke, ordförande i Fjätervålen AB samt vd och koncernchef för Serneke Group.

Under de närmaste åren är planen bland annat att utveckla en ny sittlift, toppstuga, längdspår samt nya campingplatser. Även en ny centrumbyggnad med bland annat hotell och konferensfaciliteter, skidshop, restaurang samt fler stugor och lägenheter ligger i de närmaste årens planering.

En central del i Sernekes satsning består också i att bygga upp ett utbildningscenter och bra rekreationsmöjligheter för koncernens anställda.

– Vi är en starkt växande koncern och vi ser i Fjätervålen en möjlighet att bygga något riktigt bra för våra anställda. Vi ska vara marknadens mest attraktiva arbetsgivare och detta är ett sätt att ytterligare stärka oss i den ambitionen, säger Ola Serneke.

Målsättningen är att hela utvecklingen och ombyggnationen ska vara klar 2028. Om visionen infrias kommer Fjätervålen då att ha 1 000 - 1 500 nya boenden, ny centrumpunkt med bykänsla, flera nya liftar och pister samt verksamhet och aktiviteter året om.

– Vårt mål är att skapa en ökad attraktion och nya arbetstillfällen till regionen genom att långsiktigt och varsamt utveckla en skidort med fantastiska förutsättningar. Förutom att vi nu inlett ett planarbete behöver vi också bygga en ny organisation och välkomna många nya drivna medarbetare som vill vara med på resan, säger Ola Serneke.

Fjätervålen AB och Serneke för nu diskussioner med Älvdalens kommun och andra myndigheter såsom Länsstyrelsen i Dalarna kring detaljplanefrågor och andra tillstånd med ambitionen att inleda exploateringen under 2019.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige