Image
Bostadspriserna fortsätter uppåt.
Bostadspriserna fortsätter uppåt. Bild: Istock

Prisuppgång på bostadsmarknaden för sjätte månaden i rad

Bostäder Priserna på bostadsmarknaden i Sverige fortsätter att öka. Även i oktober går Valueguards prisindex för privatägda bostäder i Sverige, Hoxswe, upp, denna gång med 1,3 procent. Bostadsrättsindex ökar med 0,9 procent och villaindex med 1,6 procent.
Publicerad den 18 November 2020

I Stockholm är uppgången 0,8 procent för bostadsrätter och 1,6 procent för villor. I Göteborg stiger bostadsrättsindex med 0,8 procent och villaindex med 2,4 procent. I Malmö stiger bostadsrättsindex med 0,9 procent medan villaindex sjunker med 0,1 procent. När Valueguard justerar för säsongseffekter ökar Hoxswe med 1,9 procent.

Bostadsrättsindex för riket stiger med 1,2 och villaindex med 2,5 procent efter säsongsjustering. Att säsongsjusterat index stiger mer betyder att oktober tenderar att vara svagare än september, i synnerhet på villamarknaden. Sedan våren har prisutvecklingen inte följt normalt säsongsmönster, sannolikt på grund av coronapandemin, vilket gör att de säsongsjusterade siffrorna bör tolkas med försiktighet.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av november i Stockholm och Göteborg. Det stiger med 0,5 procent i Stockholm och 0,1 procent i Göteborg. Det totala antalet transaktioner på bostadsmarknaden låg i oktober ungefär fem procent över 2019 års nivå och 15 procent högre än 2018. Jämfört med förra året är det bostadsrätterna som står för ökningen medan villorna minskar något.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige