Image

Oljefonden siktar på köp för 162 miljarder

UTLAND Nu har det norska finansdepartementet fastställt reglerna för hur de ska investera pengarna i den så kallade Oljefonden. Fem procent ska gå till fastigheter. Det motsvarar cirka 162 miljarder svenska kronor.
Publicerad den 3 Mars 2010

- Genom att investera i fastigheter sprider vi riskerna ytterligare. Fastigheter är den största tillgångsklassen efter aktier och obligationer, och dessa investeringar passar väl in i fondens investeringsprofil, säger Norges finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansdepartementet i Norge har tagit beslut om att fastighetsportföljen får utgöra uppemot fem procent av fondens samlade värde, i dag blir det cirka 162 miljarder kronor.

Avkastningskravet för fastighetsportföljen ska fastställas genom ett globalt fastighetsindex.

- För att minska risken har vi satt krav på att fastighetsinvesteringarna ska spridas över tid, land och fastighetstyper. Investeringarna skall i huvudsak göras i välutvecklade marknader och inom traditionella fastighetstyper. Trots det måste vi vara föreberedda på att fastighetspriserna kommer att svänga en hel del, säger Sigbjørn Johnsen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige