Image

Ökat resultat men låg nettouthyrning

Bolag Fabeges förvaltningsresultat ökade till 135 miljoner kronor för årets första kvartal (125). En stor uppsägning påverkade nettouthyrningen negativt. Den landade på fem miljoner kronor (88).
Publicerad den 23 April 2013
Christian Hermelin. Bild: Fabege
Christian Hermelin.

Hyresintäkterna ökade till 513 miljoner kronor (453). Förändringen mot föregående år beror på tillväxt genom positiv nettouthyrning och färdigställda projekt.

Realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 299 miljoner kronor (407) och på räntederivat till 188 miljoner kronor (220).

Periodens resultat före skatt uppgick till 620 miljoner kronor (753). Periodens resultat efter skatt uppgick till 516 miljoner kronor (561), motsvarande 3:14 kronor per aktie (3:46).

Nettouthyrningen uppgick till 5 miljoner kronor (88).

- Nettouthyrningen under första kvartalet var positiv men blygsam. Flera nya avtal tecknades, bland annat i projektfastigheterna men vi hade också en större uppsägning som höll tillbaka nettouthyrningen. Vi upplever att processen fram till påtecknat avtal tar längre tid. Med flera pågående diskussioner och förhandlingar är jag förhoppningsfull inför framtiden. Jag är övertygad om att vi också detta år kommer att redovisa en stark nettouthyrning, säger vd Christian Hermelin i vd-ordet.

- I takt med att flera större projekt färdigställdes i slutet av förra året och hyresgästerna flyttat in ökar intäkterna i förvaltningsbeståndet. Intäkterna i identiskt bestånd ökade med hela 14 procent. Den snörika och kalla vintern medförde ökade kostnader under första kvartalet. Överskottsgraden stannade oförändrat på 64 procent i jämförelse med motsvarande
period föregående år.

- Investeringstakten var fortsatt hög. Första etappen av Uarda 1, Arenastaden, det så kallade ”Sjökvarteret” färdigställdes och hyresgästerna är nu på plats. De övriga två stora projekten löper på som planerat. Uthyrningsgraden i dessa projektfastigheter är nu hög. Nöten 4 (Solna Strand) är, efter att Skatteverket utökat sin kommande förhyrning, fullt uthyrd. Alla de stora projekten bidrog till värdetillväxten under första kvartalet. Än är dock inte potentialen uttömd. Vi ser nu fram emot fler kommande projektstarter. I dagsläget finns inga större moderna ytor tillgängliga, så det är dags att påbörja nästa större utvecklingsprojekt i Arenastaden.

- Också i förvaltningsbeståndet ökade fastighetsvärdena. Nya uthyrningar till förbättrade hyresnivåer och något lägre avkastningskrav bidrog till värdetillväxten.Under kvartalet avyttrades en fastighet. Försäljningen var ett typexempel på en fastighet där vi genom att arbeta med planändring möjliggjort konvertering till bostäder och därigenom skapat stora realiserbara värden. Detta är helt i linje med Fabeges strategi att avyttra icke prioriterade och lågavkastande fastigheter för att reinvestera i högavkastande kontorsprojekt och därigenom skapa värden.

- Sammantaget är jag nöjd med resultatutvecklingen under första kvartalet där såväl förvaltning som förädling och transaktionsverksamheterna ger goda bidrag till Fabeges totala resultat. Även med fortsatt osäker utveckling av konjunkturen ser vi att Fabege med sin fastighetsportfölj i attraktiva lägen har goda förutsättningar att skapa värden och fortsatt tillväxt under 2013.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige