Image
Sollentuna tar till nya grepp i markförsäljningsprocessen kring Väsjön
Sollentuna tar till nya grepp i markförsäljningsprocessen kring Väsjön Bild: Dinell Johansson

Nytänkande i Sollentunas markförsäljningsstrategi

Bostäder Sollentuna kommun säljer mark för bostadsexploatering i området Väsjön. I försäljningsstrategin ingår flera grepp som ska leda till småskalighet och variation i området.
Publicerad den 10 December 2014

- Fokus i Väsjön kommer ligga på en småskalig, terränganpassad och högklassig arkitektur som utgår från den täta kvartersstadens blandning och variation. Byggandet kommer till stor del att föregås av tävlingar i olika former.

Markförsäljningsstrategin är ett viktigt verktyg för att uppnå det vi planerar, säger Jan Enfors, stadsarkitekt i Sollentuna kommun.

Markförsäljningsstrategin i korthet:

# För att locka en bredare grupp byggherrar kommer markområdena, det vill säga lotterna, som kommunen säljer att vara mindre än vad som är vanligt.

# Inom samma kvarter kommer försäljning att ske till flera olika byggherrar, allt för att uppnå variation och för att ge möjlighet även för mindre byggherrar att bygga i området.

# Vissa lotter innehåller bara flerbostadshus, vissa innehåller bara stadsradhus och vissa är en blandning mellan flerbostadshus och stadsradhus.

# Dessutom kommer byggemenskaper att genomföras där privatpersoner ges möjlighet att tillsammans i egen regi bygga flerfamiljshus eller stadsradhus.

# Målgrupper för markförsäljningarna är producenter av bostäder med hyresrätt, äganderätt och bostadsrätt. I bebyggelsen vill kommunen även få in social service i form av till exempel förskola och äldreboende samt kommersiell närservice.

# Inkomna anbud i markförsäljningstävlingarna kommer att bedömas efter kriterierna pris och gestaltning.

# Gällande parkeringstal kommer dessa att vara differentierade. Små bostäder har lägre parkeringstal än större bostäder. Byggherrarna kan dessutom få lägre parkeringstal om de genomför åtgärder för sin fastighets användare som underlättar att resa hållbart och på så vis minskar efterfrågan på bilparkering, till exempel bilpool, gratis SL-kort, cykelpool etcetera.

Markförsäljningen i Väsjön kommer att indelas i flera etapper. Först ut är detaljplaneområdet Väsjön mellersta och ett kvarter i korsningen Edsbergs allé och en ny lokalgata som angör skidanläggningen Väsjöbacken. Sedan sker markförsäljning i ett kvarter i taget utmed Edsbergs allé norrut. Därefter fortsätter markförsäljningarna successivt ner mot sjön Väsjön.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige